Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Pihe-puha meggyes pite alak- és testbarátan

2018. június 30. 15:14 - Szennai Dóra

A meggyes pitét szinte mindenki szereti, és komoly elvárásokkal harapunk a gőzölgő sütibe: legyen puha, egyben omlós, a meggyet pedig ne sajnalja belőle a készítő. Igazán ínycsiklandozóvá pedig a tetején díszelgő porcukor szórat teszi. Mindemellett roppant gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Valahogy így néz ki egy tökéletes sütemény receptje is. Gyanítom, hogy a családok többségének receptgyűjteményében lapul is egy tökéletes meggyes pite írás is. Viszont én egy olyan változatot hoztam most, ami a tökéletesség kritériumain maximálisan megfelel, viszont plusz egy pont jár neki, mert csupa szuper egészséges összetevőkből áll.

Az egészségtudatos édesség vagy desszertfogyasztás fontos része az életmódváltásnak. Kiemelten akkor, ha valaki nehezen mond le az édes ízről, óriási visszatartó erő lehet az édesség utáni sóvárgás a sikeres életmódváltásban, fogyásban. Viszont, ha megtanulod az egészségtudatos édességkészítés és fogyasztás szabályait, nem fog többé problémát jelenti, hogy új életmódodba illően desszertet fogyassz. (Az egészségtudatos desszertválasztásról egy előző bejegyzésben részletesen olvashatsz.)

Egy lemondásokkal teletűzdelt életmód, diéta helyett, válassz egy olyat, ami az addigi életviteleddel kompromisszumokat köt, a mértékletességen és a kiegyensúlyozottságon alapszik. Hidd el, hosszú távon sokkal fenntarthatóbb!

Most pedig jöjjön az újragondolt meggyes pite receptje.

meggyes_pite.jpg

Pihe-puha meggyes pite

 

Hozzávalók

  • 1 bögre (150 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 bögre (100 g) apró szemű zabpehely vagy zabpehelyliszt
  • 250 g zsírszegény túró
  • 3 db tojás
  • 2 pohár 300 g) natúr joghurt
  • 1 csomag sütőpor
  • 150 g kristálycukornak megfelelő édesítőszer
  •  ¼-d bögre (80 ml) napraforgó olaj
  • szükség esetén kevés 1,5 %-os tej
  •  kb. 300 g magozott meggy

 

Elkészítés

A túrót a tojásokkal és az édesítőszerrel felhabosítjuk, majd óvatosan belekeverjük a napraforgó olajat. A lisztet a zabpehellyel és a sütőporral elegyítjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a túrós masszához. A kissé folyékony állag elérése érdekében, ha szükséges, adjunk kevés tejet. Egy 20x15 cm átmérőjű tepsit sütőpapírral kibélelünk, vékonyan megkenjük olajjal. Beleöntjük a tésztát, és belenyomkodjuk a meggyszemeket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt (tűpróbáig) arany barnára sütjük.

Tálalási javaslat

Porított édesítőszerrel szórjuk meg a tetejét.

Jó étvágyat! :)


Energia- és tápanyagtartalom (1 szeletben, 20 szeletre vágás esetén)
Energia: 117 kcal
Szénhidrát: 10 g
Fehérje: 5 g
Zsír: 6 g

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása