Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Tortilla lap, avagy az ebédek és vacsorák megmentője

2018. augusztus 12. 19:19 - Szennai Dóra

Valljuk be őszintén, hogy amikor a kültéri hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot, nem szívesen állunk a konyhában órákat, hogy ebédet vagy vacsorát főzzünk. Időjárástól függetlenül sokan küzdenek időhiánnyal, ami szintén gyakran az otthoni ételkészítés rovására megy. A "nincs kedvem ma főzni, de ennék valami finomat és egészségeset" szituációba gyakran esők figyelmébe ajánlom a következő alapanyagot: a tortilla lapot.

Igen kevés összetevőkből áll, mindössze liszt, kevés olaj, víz, só, állagának javításához esetleg sütőpor szükséges. Így akár otthon is elkészítheted nagyobb adagban is, hiszen száraz, hűvös helyen, zacskóba csomagolva napokig eláll. Készen kaphatók közül érdemes a teljes kiőrlésű lisztből készültet választani. 1 közepes méretű (kb. 60 g) tortilla lap átlagosan 180 kalóriát, 4 g zsírt, 30 g szénhidrátot és 6 g fehérjét tartalmaz. A belőle készült ételek energia- és tápanyagtartalma a felhasznált alapanyagok szerint módosul, így figyelj a nyersanyagok kiválasztására!

Tortilla lap alaprecept 

Hozzávalók (4 darabhoz)

  • 85 g teljes kiőrlésű liszt
  • 40 g búzafinomliszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 dl meleg víz
  • 2 teáskanál olivaolaj
  • 1 csipet só

Elkészítés

Gyúrj az alapanyagokból könnyen formázható tésztát, majd oszd 4 egyenlő részre. Nyújtsd a tésztagolyókat kör alakúra, vastagságuk legyen 2-3 mm (minél vékonyabbra nyújtod, annál formázhatóbb marad sütés után). Süsd mindkét oldalukat enyhén pirosra egy  teflonos serpenyőben.

Végy hát egy tortilla lapot, és készítsd el az egyik szupergyors receptet:

1. Cukkinis-csirkemell sonkás quesadilla
tortilla1.jpg

Hozzávalók (3-4 adaghoz)

  • 1 közepes cukkini fele lereszelve
  • 1 paradicsom csíkokra vágva
  • 1 fél kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 1 fej lilahagyma karikára vágva
  • 1 csomag csirkemellsonka (100 g) felkockázva
  • só, bors, fokhagyma
  • 100 g reszelt light trappiata sajt
  • 4 darab tortilla lap

Elkészítés

Pirítsd fel a zöldségeket és a sonkát majd fedő alatt párold kb 15 percig, míg az összes nedvesség elpárolog róla. A tortilla lapot egy teflons serpenyőben kezdd melegíteni, majd oszlasd el rajta a sonkás-zöldséges ragut, szórd meg a reszelt sajt felével. Tegyél rá egy másik tortilla lapot, enyhén nyomd össze, majd 2-3 perc pirítás után fordítsd meg egy határozott mozdulattal spatula segítségével, és pirítsd meg ezt a felét is.
Négybe vágva tálalva a leggusztább. 

2. Tortilla pizza

tortilla2.jpg

Hozzávalók (1 adaghoz)

  • 2 szelet fekete erdei sonka
  • 2-3 db koktél paradicsom
  • 5-6 karika kígyóuborka
  • 30 g reszelt light mozzarella
  • 1 evőkanálnyi hozzáadott cukortól mentes ketchup
  • 1 darab tortilla lap

Elkészítés

Állítsd össze a pizzádat, majd sütőben kb 10 perc alatt süsd aranybarnára. Friss salátával tálald!

3. Csirkés wrap

tortilla3.jpg

Hozzávalók

  • 50 g sült csirkemell vagy csirkemell sonka
  • 1 nagy marék vegyes saláta
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • öntet ízesítéséhez: fokhagyma, kapor, só, bors

Elkészítés

Keverd össze a salátát a fűszerekkel ízesített joghurttal, majd töltsd egy előpirított tortilla lapba. Csavard fel vagy hajtasd félbe! Megmaradt sültek hasznosításával vagy magas hústartalmú sonkával is elkészíthető.

Jó étvágyat! :)