Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Egy sütőtök élete a Halloweeni töklámpáson túl

2018. október 07. 20:45 - Szennai Dóra

Ha októberre lapozunk a naptárban, akkor bizony beköszönt a sütőtök szezonja. Egy hűvös őszi estén pedig a lakásban terjengő sült tök illata igazi őszi hangulatot teremt, megcsillantva ennek az évszaknak az egyik szépségét. A kellemes hangulat megteremtése mellett pedig értékes tápanyagtartalma miatt is érdemes fogyasztanod ősznek idején a sütőtököt. A sütőtök ugyanis bővelkedik béta-karotinban, mely a gyönyörű narancssárga színét adja. Ez az anyag az A-vitamin elő anyaga, a szervezetünkben alakul azzá. Az A-vitamin fontos antioxidáns szerepet tölt be, hiszen a szervezetünkben keletkező káros szabad gyököket képes semlegesíteni, amik pl. a szív-érrendszeri betegségek, valamint a daganatos elváltozások okozói lennének. Ezen kívül ez a vitamin felelős az egészséges hajért és bőrért, no meg a szem egészségéért.

Ha pedig energia- és tápanyagtartalmát tekintjük, relatív alacsony kalória, viszont zöldségtársai között a magasabb szénhidrát tartalmúak táborát erősíti, hiszen  80 kcal/100 gramm energiát és 17 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Glikémiás indexe magasnak mondható, vércukorszint emelő hatását csökkentheted, ha pár szem olajos maggal (dió, mandula, mogyoró) fogyasztod. Ha velük együtt sütöd, pl. durvára vágott dióval megszórod a félig megsült tökszeleteket, az ideálisabb felszívódása mellett, igazán finom, egészséges nassolnivalót is kapsz egyben.

Ha pedig te is abba a táborba tartozol, akik csak sült formában fogyasztották eddig a sütőtököt, esetleg csupán a Halloweeni töklámpás jutott eddig eszedbe erről a zöldségről, biztatlak arra, hogy lépj ki a komfortzónádból! Csak néhány ötlet a felhasználásával kapcsolatban:

  • Jól párosítható különféle sült vagy grillezett húsokkal akár kizárólagos köretként is. Süsd össze a sovány húsfélét nyers tökszeletekkel rétegezve, vagy készítsd el pürének.
  • Főzelékként elkészítve is isteni egy kis szerecsendióval vagy gyömbérrel ízesítve, de a kakukkfűvel is jól harmonizál.
  • Előételként is megállja a helyét, finom krémlevest készíthetsz belőle, pirított tökmaggal megbolondítva.
  • Feldobhatod vele a salátádat vagy a zabkásádat is.
  • Ha pedig édes íze miatt egy desszertben jobban el tudod képzelni, próbáld ki a következő sütőtökös muffin receptet.


Sütőtökös muffin 

sutotokosmuffin.jpg

Hozzávalók (18 darabhoz)
A muffin tészta összeállításához 2 tálra lesz szükséged.

  1. tál
  • 250 g sült sütőtök
  • 80 ml olívaolaj
  • 100 g eritrit 
  • 2 tojás
  1. tál
  • 80 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 70 g zabliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • fahéj és/vagy mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint

Elkészítés
A sütőtök szeleteket héjától megfosztva botmixerrel pürésítsd le.  Az 1. tál tartalmát robotgéppel elegyítsd, majd ugyanezt tedd meg a 2. tálba került alapanyagokkal is. A két masszát keverd össze. Majd a muffin formákat ¾-d részig töltve, 190 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a muffinokat.

Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban (18 darab készítése esetén)
Energia: 88 kcal
Szénhidrát: 8 g
Fehérje: 2 g
Zsír: 5 g 

Jó étvágyat!