Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Mennyei almás krémes cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztből

2018. október 28. 17:36 - Szennai Dóra

Aki azt mondja, hogy egy olyan édesség nem lehet igazán élvezetes, ami finomított cukor nélkül, kizárólag teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készül, annak különösen a figyelmébe ajánlom a következő receptet. Az ötletet igazából egy hagyományos almás krémes receptje adta, amiben a finomított szénhidrátforrásokat cseréltem le egyszerűen energiát és szénhidrátot nem szolgáltató édesítőszerrel és teljes kiőrlésű búzalisztre.

Az egészségtudatos desszertfogyasztásról egy korábbi bejegyzésben olvashatsz. 

A korábban megosztott, egészségtudatos desszertfogyasztás jegyében készült édességrecepteket láttad már?
Sütőtökös muffin
Cukkini-brownie
Pihe puha meggyes pite
Almás-zabpelyhes palacsinta

A kizárólag teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készült sütemények gyakran szárazak, nehezek. De ebben az esetben a tojásfehérje habja tökéletesen kiegyenlíti az élelmi rostok elnehezítő hatását, és igazán könnyű, légies tésztát kaptam.

Lássuk a tökéletes arányokat.

Almás krémes cukormentesen

almas_kremes.jpg

Hozzávalók (10 szeletes tortához)

Piskótához

  • 7 csapot evőkanál (7X10 g) teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 7 db tojás
  • 9 evőkanál eritrit (vagy ennek megfelelő egyéb, energiamentes édesítőszer)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál faháj
  • 1 csipet só
  • 1 kg reszelt alma

Krémhez

  • 1 csomag vanília ízű pudingpor
  • 4 evőkanál eritrit
  • 4 dl 1,5 %-os tej
  • reszelt citromhéj

Díszítéshez

  • Zsírszegény, cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

A tojások fehérjét verd kemény habbá a sóval. Egy kézi habverő segítségével óvatosan forgasd bele az elkevert tojássárgákat, majd több részletben az eritrittel, sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet. A lereszelt almát egy alufóliával kibélelt gyümölcstortaformában terítsd szét, hintsd meg fahéjjal, majd öntsd rá a piskótatésztát. Süsd 180 fokos sütőben kb. 20 percig. Hagyd kihűlni a formában, közben pedig készítsd el a krémet. Főzz sűrűbb pudingot a hozzávalókból. Ha kihűlt, habverőben keverd bele a margarint, hogy igazán krémes állagú legyen a puding. Kendd az almás pikótára a vaníliás krémet, majd szórd meg cukrozatlan kakaóporral.

Kitűnő egészséges és tápláló vendégváró, ünnepi desszert vagy nassolni való (pl. uzsonna) lehet egészségesen táplálkozók, fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások, cukorbetegek számára is a napi energia- és tápanyag szükségletükhöz igazodó mennyiségben. 

Jó étvágyat!

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (a teljes torta 10 szeletre vágása esetén)
Energia: 230 kcal
Szénhidrát: 17 g
Fehérje: 8 g
Zsír: 14 g