Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Ünnepi hangolódás 1. rész: Karácsonyi almás pite cukormentesen

2018. december 01. 10:07 - Szennai Dóra

Mézeskalács és bejgli. Talán a két legnépszerűbb karácsonyi sütemény, melyek elsőre sokunknak beugranak, ha az ünnepi desszertekről van szó. Persze ezek is elkészíthetőek egészséges alapanyagok felhasználásával is, de mi lenne, ha idén kipróbálnál valami új finomságot is? Egy karácsonyi ízekkel teli, almás pite receptet hoztam advent első hétvégéjére. Egy bevált családi almás pite receptjét dolgoztam át kicsit egészségesebb, alakbarát, inzulinrezisztencia és vércukorbarát verzióra.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben tartott, ergoterápiás reformfőzés keretén belül már teszteltük a páciensekkel, és jelentem nagy sikert aratott. A recept a foglalkozáson készült képekkel illusztrált.

Ér kipróbálni Karácsony előtt is! :)

Karácsonyi almás pite cukormentesen

46994904_567713970373232_4674388529449533440_n.jpg

Hozzávalók (1 darab 12 szeletes pitéhez)

Tésztához

  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g margarin
  • 50 g kefir
  • 70 g cukornak megfelelő édesítőszer (pl. 100 g eritrit vagy 18 g négyszerannyi édesítőszer)
  • 1 db tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • reszelt cirom héj
  • mézeskalács fűszerkeverék

Töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 50 g darált dió
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 2,5 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer (3,5 evőkanál eritrit vagy fél evőkanál négyszerannyi édesítőszer)
  • citrom és narancs frissen facsart leve, fahéj ízlés szerint
  • tojás a kenéshez

Elkészítés

A hideg margarint a sütőporos, fűszeres liszttel morzsold el (ne gyúrd sokáig, mert ha ellágyul a tészta, sütés során tömörré válik). Dolgozd bele a kefirt és a tojást, majd kb. 2/3-d 1/3-d arányban oszd ketté. Legjobb, ha legalább 30-40 percre hűtőbe teszed, hogy még puhább legyen a sütési végeredmény.  Ezután nyújtsd kb. 5-8 mm vastagságúra, kör alakúra a nagyobb adag tésztát, és borítsd egy margarinnal, liszttel kikent gyümölcstorta vagy pite formába, a túlérő részeket vágd körbe, vagy hajtsd vissza peremszerűen. Villával szurkáld meg, szórd meg útifűmaghéjjal és darált dióval, hogy ne áztassa el az almás töltelék a tésztát.  

47158202_2166626893603236_50316048678780928_n.jpg

A reszelt alma levét csavard ki, majd keverd össze az ízesítőanyagokkal, és halmozd a pitére. Ezután nyújtsd a másik adag tésztát is hasonló vékonyságúra, és szaggass belőle tetszőleges formákat (pl. csillag, szív). Díszítsd ezekkel a pite tetejét, kendd meg felvert tojással.

almaspite1.jpg

180 fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt süsd arany barnára.

Jó étvágyat!

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (12 szeletre vágás esetén)
Energia: 206 kcal
Szénhidrát: 22 g
Fehérje: 4 g
Zsír: 11 g