Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Készítsd keksztekercset mogyoróvajjal cukormentesen!

2019. január 27. 21:46 - Szennai Dóra

A keksztekercs vagy kekszszalámi sok háztartásban nagy kedvenc, hiszen nagyon gyorsan összeállítható, nem igényel sütést, és még nagyon finom is. Összevetői pedig szinte minden háztatásban megtalálhatók: a háztartási keksz puhaságát a kakaós, cukros tej adja, a megszilárdulását pedig a margarin biztosítja. 

Megmutatom én hogyan készítettem el az egészségtudatosabb verzióját.

  • A hagyományos háztartási kekszet magas rosttartalmú Stop cukor háztartási kekszre cseréltem, de elkészíthető édesítőszerrel készült háztartási keksszel is.
  • A margarint magas telítetlen zsírsav tartalmú mogyoróvajra cseréltem, így 40%-kal csökkent a süti zsírtartalma. Olyat válassz, mely 100% földimogyoróból készült, ugyanis sok forgalomban lévő mogyoróvaj készül cukor, só és nem túl jó minőségű, hidrogénezett növényi zsírok (pálmazsír) hozzáadásával. Ha a natúr változatot választod a kedvezőbb zsírsav összetétel mellett értékes növényi fehérjéhez, antioxidáns hatású E-vitaminhoz, élelmi rosthoz és magnéziumhoz is juthatsz.
  • Mivel a mogyoróvaj jóval alacsonyabb arányban tartalmaz alacsony hőmérsékletre szilárduló telített szírsavakat, a megfelelő állag eléréséhez kötőanyagként útifűmaghéjat használtam, egyben növelve az élelmi rosttatalmát a desszertnek.
  • Édesítéshez energiamentes édesítőszert használtam (pl. eritrit, stevia, negyedannyi, mesterséges édesítőszerek).

Íme a recept.

Mogyoróvajas keksztekercs cukormentesen

keksztekercs.jpg

Hozzávalók (1 db 12 szeletes rúdhoz)

  • 1 csomag (200 g) Stop cukor háztartási keksz
  • 2,5 dl 1,5%-os tej
  • 50 g mogyoróvaj
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • kb. 100 g cukornak megfelelő energiamentes édesítőszer (pl. eritrit, stevia, negyedannyi, Süssina por)
  • rumaroma ízlés szerint
  • kókuszreszelék a forgáshoz

Elkészítés

A kekszet törd apróra. A tejet a mogyoróvajjal, kakaóporral és édesítőszerrel forrald fel, keverd bele az útifűmaghéjat, majd öntsd a kekszre, és elegyítsd. Egy őzgerinc vagy hasonló méretű formát bélelj ki folpackkal és alaposan nyomkodd bele a masszát. Megfelelő forma hiányában folpackra halmozva a masszát tömörítsd egy kanál segítségével, majd tekerj előle egyenletes rudat. 1 éjszakára tedd hűtőbe, másnap forgasd kókuszreszelékbe tálalás előtt.

Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó  mennyiségben.

Jó étvágyat!

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (12 szeletre vágás esetén)
Energia: 107,9 kcal
Szénhidrát: 12,8 g
Fehérje: 4 g
Zsír: 4,2 g