Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Hortobágyi húsos palacsinta teljes kiőrlésű lisztből

2019. szeptember 15. 21:26 - Szennai Dóra

Sokszor hallom a környezetemben élőktől és a pácienseimtől, hogy azt tartják a legnagyobb kihívásnak az életmódváltásban, hogy külön kell főzni a családnak és saját maguknak. Azaz sokan úgy gondolják, hogy az egészségesebb ételek nem olyan ízletesek, úgy sem enné meg a család, a gyerekek, a párjuk. Szerintem ez azért alakult ki az emberek fejében, mert egy nagy kupac ízetlen salátára és "hungarocelre" (=puffasztott rizs- és gabonaszeletre) asszociálnak az egészséges táplálkozás kapcsán. Pláne, ha fogyásra is vágynak.

Munkám során, minden tanácsadás alkalmával azon dolgozom, hogy ezt a tévképzetet kiűzzem a fejekből. Arra törekszem, hogy megtanítsam a hozzám fordulóknak, hogy hogyan egyenek nagyon finomat, miközben minden egyes tettükkel haladnak a céljuk felé. 

A magyar konyha fantasztikus, és sokan ragaszkodunk is a jellegzetes ízvilágához. Például, szereti a család a hortobágyi húsos palacsintát? Ha igen, mutatom hogyan készítsed el úgy, hogy tápláló, ám ízletes maradjon, így része lehet az életmódváltásodnak az egész család anélkül, hogy észrevenné! :)

Hortobágyi húsos palacsinta teljes kiőrlésű lisztből

hortobagyi_husos.jpgHozzávalók (4 adaghoz)

Töltelékhez

  • 250 g csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes (70 g) paradicsom
  • 1 közepes (50 g) paprika 
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 80 ml 12 %-os tejföl
  • fűszerpaprika, só, bors

Palacsintához

  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 db tojás
  • 250 ml 1,5%-os tej
  • 1 evőkanál olívaolaj+sütéshez
  • szükség szerint víz

Elkészítés

Keverj a lisztből, tojásból, tejből, vízből, olívaolajból sós palacsintatésztát. Vékonyan olajozott teflonserpenyőben süsd ki őket, adagonként 2-2 darabot. Ezután készítsd el a tölteléket, amit magyaros alappal kezdj. A felmelegített olajban fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá az apróra vágott paradicsomot és paprikát. Kevés vizet aláöntve párold puhára, majd tűzről lehúzva szórd meg fűszerpaprikával. Keverd hozzá a kockára vágott csirkemellet., és kevés vizet öntve hozzá párolt puhára. Végül hozzámelegítés után főzd bele a tejfölt. A paprikás mártás kb. 1/3-dát merd ki, a maradékot a hússal együtt botmixerrel krémesítsd. 

Tálalási javaslat

A kész palacsintákat töltsd meg a húskrémmel, tekerd fel ízlés szerint, majd locsold meg a paprikás mártással. Hagyományos módon vénai edénybe rendezve összemelegítheted a feltekert palacsintákat a paprikamártással leöntve. Továbbá friss petrezselyemzölddel megszórva tálald. Ne feledkezz meg a zöldségekről sem, 1 nagy maroknyi friss salátával kiegészíthető, vagy fogyassz mellette első fogásként zöldséglevest.

Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban
Energia: kb. 440 kcal
Szénhidrát: kb. 30 g
Fehérje: kb. 25 g
Zsír: kb. 23 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása