Sokszor hallom a környezetemben élőktől és a pácienseimtől, hogy azt tartják a legnagyobb kihívásnak az életmódváltásban, hogy külön kell főzni a családnak és saját maguknak. Azaz sokan úgy gondolják, hogy az egészségesebb ételek nem olyan ízletesek, úgy sem enné meg a család, a gyerekek, a párjuk. Szerintem ez azért alakult ki az emberek fejében, mert egy nagy kupac ízetlen salátára és "hungarocelre" (=puffasztott rizs- és gabonaszeletre) asszociálnak az egészséges táplálkozás kapcsán. Pláne, ha fogyásra is vágynak.
Munkám során, minden tanácsadás alkalmával azon dolgozom, hogy ezt a tévképzetet kiűzzem a fejekből. Arra törekszem, hogy megtanítsam a hozzám fordulóknak, hogy hogyan egyenek nagyon finomat, miközben minden egyes tettükkel haladnak a céljuk felé.
A magyar konyha fantasztikus, és sokan ragaszkodunk is a jellegzetes ízvilágához. Például, szereti a család a hortobágyi húsos palacsintát? Ha igen, mutatom hogyan készítsed el úgy, hogy tápláló, ám ízletes maradjon, így része lehet az életmódváltásodnak az egész család anélkül, hogy észrevenné! :)
Hortobágyi húsos palacsinta teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók (4 adaghoz)
Töltelékhez
- 250 g csirkemellfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes (70 g) paradicsom
- 1 közepes (50 g) paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 80 ml 12 %-os tejföl
- fűszerpaprika, só, bors
Palacsintához
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 db tojás
- 250 ml 1,5%-os tej
- 1 evőkanál olívaolaj+sütéshez
- szükség szerint víz
- só
Elkészítés
Keverj a lisztből, tojásból, tejből, vízből, olívaolajból sós palacsintatésztát. Vékonyan olajozott teflonserpenyőben süsd ki őket, adagonként 2-2 darabot. Ezután készítsd el a tölteléket, amit magyaros alappal kezdj. A felmelegített olajban fonnyaszd meg az apróra vágott vöröshagymát, majd add hozzá az apróra vágott paradicsomot és paprikát. Kevés vizet aláöntve párold puhára, majd tűzről lehúzva szórd meg fűszerpaprikával. Keverd hozzá a kockára vágott csirkemellet., és kevés vizet öntve hozzá párolt puhára. Végül hozzámelegítés után főzd bele a tejfölt. A paprikás mártás kb. 1/3-dát merd ki, a maradékot a hússal együtt botmixerrel krémesítsd.
Tálalási javaslat
A kész palacsintákat töltsd meg a húskrémmel, tekerd fel ízlés szerint, majd locsold meg a paprikás mártással. Hagyományos módon vénai edénybe rendezve összemelegítheted a feltekert palacsintákat a paprikamártással leöntve. Továbbá friss petrezselyemzölddel megszórva tálald. Ne feledkezz meg a zöldségekről sem, 1 nagy maroknyi friss salátával kiegészíthető, vagy fogyassz mellette első fogásként zöldséglevest.
Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.
Jó étvágyat!
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban
Energia: kb. 440 kcal
Szénhidrát: kb. 30 g
Fehérje: kb. 25 g
Zsír: kb. 23 g
Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)
Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon: