Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Rántott hús diétában??? Így csináld!

2019. szeptember 21. 10:41 - Szennai Dóra

A magyar gasztronómiában jelentőségteljes helyet foglalnak el a rántott ételek. Képesek vagyunk mindent bepanírozni lisztbe, tojásra és zsemlemorzsába, majd bő zsiradékban kisütni azokat. :)

A google találata szerint húst, sajtot és cukkinit szeretünk a leginkább rántani, ezek tökéletes receptjét kutatjuk az internetes kereső szerint a leggyakrabban.. :)rantotthus_google.png

De nézzük meg kicsit a beltartalmi értékét ennek a kedvelt ételnek. Egy 100 g-os sertéscomb szeletből készült rántott hús kb. 370 kcal-t, kb. 35 g fehérjét, kb. 20-25 g szénhidrátot, kb. 15 g zsírt tartalmaz. Energiadússága és nehezebb emészthetősége abból adódik, hogy szénhidrátban és zsiradékban gazdag bundával látjuk el. A sütéshez használt olaj mennyiségének kb. 20-30 %-át szívja magába az arányos mennyiségű benne sütütt, panírozott hús. A zsiradék hőfoka is befolyásolja a felvett zsiradék mennyiségét: minél alacsonyabb hőfokon sütjük, annál több időt kell eltölteni az olajfürdőben, tehát többet tud magába szívni. Fontos azonban, hogy tartózkodjunk a végletektől, ugyanis a túlhevített zsiradékban nyers maradhat a husi, illetve az egészségre káros égéstermékek keletkeznek benne. Itt szeretném felhívni a figyelmet a bő zsírban sütés fontos szabályára: A KÁROS ÉGÉSTERMÉKEK KELETKEZÉSE MIATT NE HASZNÁLD FEL TÖBBSZÖR UGYANAZT AZ OLAJAT!!!

Ha életmódváltásról van szó heti legfeljebb 1x ajánlom beilleszteni a rántott ételeket a fent taglalt magas energiatartalma miatt. Viszont teljesen nem kell lemondanod róla egy kiegyensúlyozott étrendben. Íme néhány trükk hogyan teheted táplálóbbá, hogyan csökkentheted a zsírtartalmát és könnyítheted az emészthetőségét:

rantotthus.jpg

1. Süsd a sütőben!

A hagyományos módon panírozd be és sütőpapírral bélelt tepsiben, olajsprayvel befújva süsd aranybarnára légkeveréses sütőben! Ezt a módszert a könnyen puhuló húsoknál (pl. csirkemell, halak), sajtnál és zöldségeknél tudod hatékonyan alkalmazni. 

2. Tedd táplálóbbá! 

Használj teljes kiőrlésű búza-, rozs vagy tönkölylisztet, esetleg Graham lisztet a panírozáshoz. A teljes kiőrlésű zsemlemorzsát a megmaradt és megszáradt korpás és teljes kiőrlésű zsemlék, kenyerek lereszelésével megoldhatod. Ezen kívül csempészhetsz a morzsába különféle magokat (pl. lenmag, szezámmag, tökmag), amik rost- és omega 3 zsírsav források is lesznek egyben. 

3. Csak okosan a körettel!

Ez az energiában gazdag feltét szénhidrátok és zsírokban is gazdag, kompenzáld ezt a mellé választott körettel. Felezd meg a magas keményítőtartalmú köretet (basmati rizs, bulgur, barna rizs, köles, petrezselymes burgonya) vagy akár hagyd is el teljesen. Egyél hozzá csak friss salátát, párolt zöldséget, savanyúságot, így az emésztésedet is támogathatod.

4. Süsd kókuszzsírban!

Ha meg szokta ülni a családi ebédek során a rántott hús a "gyomrodat", próbáld ki ezt a módszert. Zsírtartalma ugyan nem lesz alacsonyabb, ha kókuszzsírban/olajban sütöd, de kíméletesebb lesz az emésztőrendszeredre nézve. A kókuszzsír ugyanis úgynevezett MCT zsírsavakat tartalmaz, melyek kevésbé veszik igénybe a bélrendszeredet, emésztéséhez jóval kevesebb hasnyálmirigy enzim (lipáz), epesav pedig egyáltalán nem szükséges. 

Remélem hasznosnak találtad a cikket, kellemes rántotthusizást! :)

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása