Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Csíkos foszlós kalács teljes kiőrlésű lisztből

2020. január 12. 20:00 - Szennai Dóra

Ha választhatnék édes reggelit, szinte mindig a kakaós fonott kalácsra tenném a voksomat. Éppen ezért már több alkalommal próbáltam elkészíteni a teljes kiőrlésű lisztből készült változatát, mint táplálóbb alternatíváját. De őszintén megmondom, egyik alkalommal kelesztés után inkább kakaós csigára emlékeztetőt, kőkemény valamiket kreáltam belőle, máskor pedig megfontam kalácsnak ugyan, de inkább funkcionált önvédelmi eszközként, mint elfogyasztható és élvezhető foszlós kalácsként.

De úgy döntöttem, nem adom fel! És akkor eszembe jutott a családi foszlós kalács recept, amiben csak lecseréltem néhány hozzávalót. Az eredményt pedig ezer örömmel osztom meg, mert isteni finom puha lett! Íme:

Csíkos foszlós kalács teljes kiőrlésű lisztből

kalacs1.jpg

Hozzávalók (2 db kb. 400 grammos kalácshoz)

  • 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 g tönkölybúzaliszt vagy búzafinomliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 250 ml langyos tej (1,5% zsírtartalmú)
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 db tojás +a kenéshez
  • 1 teáskanál kristálycukor vagy nyírfacukor
  • 80 g cukornak megfelelő édesítőszer (én 4-5 evőkanál steviás Canderel port használtam)
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

A kétféle lisztet a sóval és édesítőszerrel elegyítsd. kb 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral futtasd fel az élesztőt (ez minimális cukormennyiséget jelent majd a 2 kalácsban, viszont az élesztődnek nem lenne megfelelő tápanyag az édesítőszer, így nem kelne olyan szép nagyra a tésztád). Add a lisztes keverékhez a felfuttatott élesztőt, a langyos tejet, az olvasztott vajat és a tojást, és kb. 8-10 perc alapos munkával dagassz belőle sima, könnyed tésztát. Oszd 2 egyenlő részre, és az egyik felébe gyúrd bele az 1 evőkanál tejjel kikevert kakaóport. Keleszd mindkét tésztát 30 percig.

Ezután nyújtsd mindkettőt kb. 0,5 cm vékonyságúra, hogy 2 egyforma téglalapot kapj. Tedd a fehér tésztára a barnát, és tekerd fel, mint egy bejglit. Vágd 2 egyforma részre, majd azokat is ketté, hosszirányba húzgáld meg kissé a tésztakígyókat. Fogj 2 rudat és csavard őket át egymáson, ahányszor a tészta engedi (ez kb 2 fordulatot fog jelenteni). Ugyanezt ismételd meg a másik 2 tésztarúddal, és fektesd őket egy, a hosszuknak kb megfelelő, sütőpapírral bélelt tepsibe.

kalacs2.jpg

Keleszd további 30 percig, majd kendd meg a tetejüket tojással. Süsd 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára.

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (1 kalács 10 szeletre vágása esetén)
Energia: kb. 131 kcal
Szénhidrát: kb. 17 g
Fehérje: kb. 4,4 g
Zsír: kb. 5 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása