Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Sütőtökös pogácsa

2020. október 23. 08:59 - Szennai Dóra

Az úgy volt, hogy megsült egy méretes sütőtök, és őszintén bevallom, önmagában fogyasztva 1-2 darabocska elfogyasztása után nem igazán fogy. Sokkal szívesebben használom fel ételek, sütik alapanyagaként. Tavaly is felkerült néhány sütőtökös recept a blogra ;-) 
A sütőtök élete a Halloweeni töklámpáson túl 

A sütőtök élete a Halloweeni töklámpáson túl 2. rész

Töltött sütőtök 

Idén folytatva a sort, megosztom a legújabb favoritot:

Sütőtökös pogácsa

 img_20201021_183724.jpg

 Hozzávalók (kb. 60 darabhoz) 

  • 300 g durumliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 g búzafinomliszt 
  • 600 g sült sütőtökpüré
  • 80 g olvasztott margarin
  • 0,5 dl langyos tej
  • 3 g szárított élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 3 teáskanál só
  • tetejére: durvára vágott tökmag

Elkészítés

Futtasd fel a tejben a pici cukorral elkevert élesztőt. A lisztekkel keverd el a sót, és elegyítsd a sütőtökpürével. Végül dolgozd bele a tejes élesztőt. Keleszd duplájára 1 óra alatt (Szabi, a péktől tanultam, hogy be kell tenni a mikroba a kelt tésztákat, lefedve, persze ne kapcsoljuk be, és mivel bent tartja a hőt és a párat, tényleg csodaszépen megkel minden tésztám! :) ). Nyújtsd kb 1-1.5 cm vastagságúra, szórd meg apróra vágott tökmaggal és vágd tetszőleges négyszögekre pizzavágóval. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 fokon kb 15-20 perc alatt aranybarnára.

Tálalási javaslat

Szuper otthon készült pékáru reggeli részeként, tízóraira vagy uzsonnára, de vendégváróként is megállja a helyét. 

Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások, cukorbetegek is fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban (kb 60 darab készítése esetén)
Energia: kb. 55
Szénhidrát: kb. 8 g
Fehérje: kb. 1 g
Zsír: kb. 2 g

Eredeti recept forrása: https://konyhalal.cafeblog.hu/2014/11/13/sutotokos-pogacsa/

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

Szólj hozzá!

Tápióka, a pudingok gyöngye

2020. május 10. 12:04 - Szennai Dóra

A puding alapanyagok gyöngye az én szememben, hiszen egy nagyon érdekes, de kellemes állagú puding alapanyaga a tápiókagyöngy. Tudtad, hogy ezek a fehér kis golyócskák eredetileg a manióka gyökérből kivont  keményítőből készülnek? Így különféle méretben gyártják, illetve finom liszt állagban is lehet kapni. Sok nedvességet tudnak megkötni, így a belőlük készült pudingban az eredetileg fehér golyócskák áttetsző gyöngyökké alakulnak. Nagy részük könnyen emészthető szénhidrát, így kiváló energiaforrás lehet edzés előtt. Mivel nem terheli meg az emésztőrendszert, akár reggeli edzés előtt is érdemes fogyasztani. Készítheted tejjel vagy növényi tejhelyettesítővel. Mivel semleges az íze, nagyon sokféleképpen variálható. Ha szeretnéd a felszívódását kicsit lassítani, érdemes hozzákeverni valamilyen rostforrást, pl útifűmaghéjat, zabkorpát, illetve jól párosíthatók kókuszreszelékkel és különféle olajos magvakkal is. Kisebb mennyiségben fogyasztva pedig mutatós puhárdesszertként is fogyaszthatja az egész család. 

Íme egy alaprecept: 

Hozzávalók (2 főre, desszertként fogyasztandó adaghoz)

  • 70 g tápiókagyöngy 
  • 1,5 dl 1,5%-os tej vagy növényi tejhelyettesítő
  • kb. 1 dl víz
  • ízlés szerint édesítőszer, vanília kivonat
  • 2 evőkanál friss gyümölcs

 

Elkészítés

A tápiókagyöngyöcskéket áztasd be a felhasználandó folyadékok felével, hagyd állni kb 15 percre, hogy megszívja magát.  Ezután add hozzá  a maradék folyadékokat és az ízeső anyagokat, majd folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a gyöngyök áttetszővé nem válnak (ez kb 10 perc). 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban
Energia: kb. 200
Szénhidrát: kb. 40 g
Fehérje: kb. 5 g
Zsír: kb. 2 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!

Babos-paradicsomos tonhalsaláta

2020. április 05. 17:30 - Szennai Dóra

Ha nem ürültek még ki a konzervraktáraid, próbáld ki a következő receptet. Gyors, egészséges, alakbarát és nagyon finom is. ;-) Nálunk nagy kedvenc! :)

Babos-paradicsomos tonhalsaláta

tonhalsali_1.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 1 doboz fehérbab konzerv (400 g)
  • 2 doboz tonhalkonzerv natúr lében (2x55 g)
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 150 g kígyóuborka
  • 2 közepes paradicsom
  • ízlés szerint fűszerek: só, bors, zöldfűszerek  (bazsalikom, oregánó, kakukkfű)

Elkészítés

Csak keverd össze az alapanyagokat, és fogyaszd! :)

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban
Energia: kb. 285
Szénhidrát: kb. 33 g
Fehérje: kb. 30 g
Zsír: kb. 3 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

 

Szólj hozzá!

Házi gyümölcsös krémtúró

2020. január 19. 21:47 - Szennai Dóra

Szereted a krémtúrót? Felidézi a gyerekkorodat ez a tejdesszert? Alapvetően egy nagyon szuper egészséges, fogyókúrába illeszthető édesség lehet, ha ügyesen válogatod össze az alapanyagokat. A boltban, készen vásárolható krémtúrókhoz képest lefelezheted a zsírtartalmát, fehérjetartalmát pedig akár több, mint duplája emelheted. Így pedig magas fehérjetartalmával hozzájárulhat az izomzatod megtartásához a diétád során, valamint magas laktató értéke segít elkerülni a további nassolást. Mindemellett pedig nagyon finom is, értékelni fogod, főleg ha édesszájú vagy. :)

Mutatom a nagyon egyszerű receptjét:

Házi gyümölcsös krémtúró

poharkrem.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 1 zsírszegény tégelyes túró (250 g)
  • 1 pohár (150 g) 0,1%-os natúr joghurt
  • 20 g vaníliás tejsavó fehérje koncentrátum
  • 120 g friss gyümölcs (én mangót használtam, de jöhet bele málna, eper, áfonya, gránátalma, barack, kivi, stb.)
  • ízlés szerint édesítőszer (eritrit, stevia, negyedannyi, Canderel, Süssina, stb.)
  • cukrozatlan kakaópor a díszítéshez

Elkészítés 

A túrót, a joghurtot, a tejsavó fehérjét, az édesítőszert botmixerrel krémesítsd. Egy pohárban rétegezd a gyümölcsökkel, díszítsd cukrozatlan kakaóporral.

Tálalási javaslat

Ha csatos üvegbe vagy műanyag dobozba rakod, viheted magaddal ugyan úgy, mint a boltban vásárolt társait. A kakaóport bele is turmixolhatod, így csokis krémtúrót kapsz. Ugyan ezt a gyümölcsökkel is megteheted. :)

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban
Energia: kb. 222 kcal
Szénhidrát: kb. 18 g
Fehérje: kb. 27 g
Zsír: kb. 4 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

 

Szólj hozzá!

Csíkos foszlós kalács teljes kiőrlésű lisztből

2020. január 12. 20:00 - Szennai Dóra

Ha választhatnék édes reggelit, szinte mindig a kakaós fonott kalácsra tenném a voksomat. Éppen ezért már több alkalommal próbáltam elkészíteni a teljes kiőrlésű lisztből készült változatát, mint táplálóbb alternatíváját. De őszintén megmondom, egyik alkalommal kelesztés után inkább kakaós csigára emlékeztetőt, kőkemény valamiket kreáltam belőle, máskor pedig megfontam kalácsnak ugyan, de inkább funkcionált önvédelmi eszközként, mint elfogyasztható és élvezhető foszlós kalácsként.

De úgy döntöttem, nem adom fel! És akkor eszembe jutott a családi foszlós kalács recept, amiben csak lecseréltem néhány hozzávalót. Az eredményt pedig ezer örömmel osztom meg, mert isteni finom puha lett! Íme:

Csíkos foszlós kalács teljes kiőrlésű lisztből

kalacs1.jpg

Hozzávalók (2 db kb. 400 grammos kalácshoz)

  • 300 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 g tönkölybúzaliszt vagy búzafinomliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 250 ml langyos tej (1,5% zsírtartalmú)
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 db tojás +a kenéshez
  • 1 teáskanál kristálycukor vagy nyírfacukor
  • 80 g cukornak megfelelő édesítőszer (én 4-5 evőkanál steviás Canderel port használtam)
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

A kétféle lisztet a sóval és édesítőszerrel elegyítsd. kb 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral futtasd fel az élesztőt (ez minimális cukormennyiséget jelent majd a 2 kalácsban, viszont az élesztődnek nem lenne megfelelő tápanyag az édesítőszer, így nem kelne olyan szép nagyra a tésztád). Add a lisztes keverékhez a felfuttatott élesztőt, a langyos tejet, az olvasztott vajat és a tojást, és kb. 8-10 perc alapos munkával dagassz belőle sima, könnyed tésztát. Oszd 2 egyenlő részre, és az egyik felébe gyúrd bele az 1 evőkanál tejjel kikevert kakaóport. Keleszd mindkét tésztát 30 percig.

Ezután nyújtsd mindkettőt kb. 0,5 cm vékonyságúra, hogy 2 egyforma téglalapot kapj. Tedd a fehér tésztára a barnát, és tekerd fel, mint egy bejglit. Vágd 2 egyforma részre, majd azokat is ketté, hosszirányba húzgáld meg kissé a tésztakígyókat. Fogj 2 rudat és csavard őket át egymáson, ahányszor a tészta engedi (ez kb 2 fordulatot fog jelenteni). Ugyanezt ismételd meg a másik 2 tésztarúddal, és fektesd őket egy, a hosszuknak kb megfelelő, sütőpapírral bélelt tepsibe.

kalacs2.jpg

Keleszd további 30 percig, majd kendd meg a tetejüket tojással. Süsd 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára.

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (1 kalács 10 szeletre vágása esetén)
Energia: kb. 131 kcal
Szénhidrát: kb. 17 g
Fehérje: kb. 4,4 g
Zsír: kb. 5 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!

Tonhalas empanada

2020. január 05. 20:21 - Szennai Dóra

'Em-pánádááá? Ez a hangzatos nevű kaja nem más, mint egy spanyol tésztabatyu. Empanadaként egy nagyon egyszerű tésztát töltenek meg a legkülönfélébb töltetékekkel, így tökéletes vendégváró lehet, a maradék pedig tuti el fog fogyni reggeliként egy nagy adag zöldséggel kiegészítve, vagy napközben éhségoltóként. Lehet csirkés, marhás, halas, zöldséges..tulajdonképpen minden alapanyag jól áll az empanadanak.. :)

A fantasztikus receptet hozzá pedig a Street Kitchen oldalán találtam. Eredeti receptet itt találod. 

Ahogy nálam készült:

Tonhalas empanada

empanada.jpg

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)

Tésztához

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 200 g tönkölybúzaliszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 dl olívaolaj
  • kb. 2,5 dl langyos víz
  • 1 db tojás a megkenéshez

Töltelékhez

  • 2 doboz (2x125 g) tonhal konzerv natúr lében
  • 150 g 12%-os tejföl
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 szár újhagyma
  • kb. 15-20 szem olívabogyó
  • só, bors 

Elkészítés

Egy tálban a liszteket a fűszerekkel és az élesztővel elegyítsd, majd fokozatosan add hozzá az olívaolajat és a vizet. Rugalmas, nem ragacsos, közepesen kemény tésztát kell kapnod, ennek eléréséhez szükség szerint víz adandó hozzá. Ha összeállt a tésztád, hagyd kelni kb 1 órát letakarva (a tésztától csak kismértékű kelést kell várni, nem a hagyományos kelt tésztás "tele lett a tál" verziót).  

Amíg pihen a tészta, állítsd össze a tölteléket. A tonhal konzerveket kevert ki a fűszerekkel, tejföllel és mustárral. Végül bolondítsd meg vékony karikára vágott újhagymával és olívabogyóval.

A tésztát nyújtsd kb 2-3 mm vastagságúra, szaggass belőle kb. 10 cm átmérőjű köröket. Én picit meghúzgáltam a kiszaggatott köröket, hogy még vékonyabb legyen a tészta. Ezután halmozz egy nagy evőkanálnyi tölteléket a tésztakorongok közepére, vízzel kendd körbe a korongok szélt, majd hajtsd félbe. Az így kapott zsebek összetapasztott szélét félkörben villával nyomkodd le, és mehetnek is egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kendd meg a tetejüket felvert tojással, és mehetnek a 180 fokos sütőbe kb. 15-2 percre, amíg aranybarnára sülnek.

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban (20 darab készítése esetén)
Energia: kb. 164 kcal
Szénhidrát: kb. 16,4 g
Fehérje: kb. 7 g
Zsír: kb. 7,3 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!

Üde lilakáposzta főzelék

2019. december 22. 07:45 - Szennai Dóra

Történt egyik hétvégén, hogy a boltban nem kaptam kelkáposztát a tervezett főzelékhez. Ellenben nagyon csinos kis lilakáposztákon akadt meg a szemem. Gondoltam, miért ne. Könnyű, főzelék ebédre vágyunk itthon így az ünnepek előtt, és a lilakáposzta gyönyörű színe igazi ünnepi hangulatot keltett bennem.

Az eredmény nem volt csalódás, hozta a várt ízvilágot, és valahogy még nagyobb kedvet csinált a főzelékezéshez egy ilyen színkavalkád a tányéron. Feltétnek pedig mehet egy sütőben sült zöldségfasírt. 

A káposztát sokan nem fogyasztják szívesen puffasztó hatása miatt, pedig a téli időszak egyik vitaminbombája. De tudtad, hogy nem véletlenül passzol minden káposzta ételhez a fűszerkömény? Ugyanis ellensúlyozza a káposztafélék puffasztó hatását ez a fűszer. Emellett érdemes fedő nélkül főzni a káposztaféléket, így a gőzzel a gázosító anyagok egy része távozni tud az ételből.

Lássuk, hogy készítettem a lilakáposzta főzeléket.

Lilakáposzta főzelék

lilakaposzta.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 1 közepes fej (800 g) lilakáposzta
  • 150 g 12%-os tejföl
  • 4 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd foghagyma
  • só, bors, őrölt fűszerkömény, majoranna

Elkészítés

A káposztát vágd vékony csíkokra, majd tedd fel főni a tisztított, félbe vágott lilahagymával egy lábosban annyi vízzel hogy éppen ellepje. Ízesítsd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel. kb. 20-25 percig főzd fedő nélkül, ha megpuhult, add hozzá a majorannát. A tejfölt keverd el a liszttel csomómentesre, majd a káposzta főzőlevével hőkiegyenlítve add a főzelék alaphoz. Főzd további 5 percig, amíg a liszt íze el nem fő, majd fogyaszd. :)

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (4 adagra osztás esetén)
Energia: kb. 157 kcal
Szénhidrát: kb. 21 g
Fehérje: kb. 6 g
Zsír: kb. 5 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!

Töltött sütőtök

2019. november 26. 10:07 - Szennai Dóra

Használd ki a sütőtök szezont, és rugaszkodj el az önmagában sült nassolnivaló változatától. A sütőtök jótékony hatásairól és további felhasználási ötletekről itt és itt olvashatsz. 

Most egy egytálételt hoztam, ami ha egyszer kipróbálásra került a konyhádban, garantáltan gyakori vendége marad. 

Íme:

Töltött sütőtök

toltott_sutotok.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • kb. 1 kg sütőtök (nyersen, hájastól mérve, ez kb. egy közepes sütőtök felének felel meg)
  • 300 g csirkemellfilé
  • 150 g csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 szelet (120 g) szeletelt füstölt sajt
  • 1+1 evőkanál olívaolaj 
  • ízesítés: só, bors, kakukkfű

Elkészítés

A sütőtököt magjaitól megfosztva vágd 4 egyenlő részre, kend meg a darabok tetejét olívaolajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb. 30-40 perc alatt süsd félig puhára, hogy kanállal benyomhatók legyenek. Eközben készítsd el a tölteléket. A hagymát 1 evőkanál olívaolajon dinszteld meg, majd add hozzá az apró kockára vágott csirkemellet. Felfehérítés után sózd, borsod, majd párold puhára. Amikor majdnem elkészült, add hozzá a felszeletelt gombát, ízesítsd kakukkfűvel, és párold készre, majd enyhén pirítsd le. Közben elősültek a sütőtökök: a magházas sütőtök darabokkal csak annyi a dolgod, hogy alaposan megpakolod a töltelékkel, a tök felső, magtalan részeit pedig egy kanál segítségével enyhén nyomd le, hogy kis vájat alakuljon ki a töltelék számára. Végül szeletelt füstölt sajttal fedd be a megtöltött tököket, és süsd további 20 percig, amíg aranybarnára sülnek. 

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (4 adagra osztás esetén)
Energia: kb. 470 kcal
Szénhidrát: kb. 45 g
Fehérje: kb. 29 g
Zsír: kb. 18 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!

Körtés tönkölykuglóf

2019. november 04. 19:12 - Szennai Dóra

Egy kuckózós őszi délutánon számomra egy omlós, puha kuglóf jelenti a tökéletes sütit. Persze ezt is el tudod készíteni úgy, hogy ne csak az ízlelőbimbóidat táplálja, hanem az egész szervezeted tudjon profitálni belőle és illeszkedjen az életmódváltó menüdbe. A következő receptbe egy kis őszi gyümölcsöt is csempésztem, amellett, hogy egy hagyományos kuglófhoz képest élelmi rostokban és omega-3 zsírsavban gazdagabb, így méltán nevezhetjük a kuglófok szuperhősének. :)

Körtés tönkölykuglóf 

kuglof.jpg

Hozzávalók (1 kuglóf formához)

  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)
  • 100 g finomított búzaliszt
  • 100 g eritrit
  • 5 evőkanál stevia alapú édesítő por
  • 5 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl víz
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 2 közepes (300 g) körte

Elkészítés

A tojásokat választ szét, a fehérjékből egy egy csipet sóval verj kemény habot, majd kevert bele a az olajjal és a vízzel elkevert sárgájákat is. A kétféle lisztet elegyítsd a sütőporral és az édesítőszerekkel, forgasd bele a tojáshabba óvatosan, nehogy összetörjön. Egy kivajazott-lisztezett kuglóf formába öntsd bele a tészta felét, és szórd rá a felkockázott körtét. A maradék tésztához keverj 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport, öntsd a formába. 170 fokot sütőben 40-45 perc alatt süsd készre tűpróbáig. Almával, szilvával és naranccsal készítve is isteni. :)

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (15 szeletre vágás esetén)
Energia: kb. 157 kcal
Szénhidrát: kb. 13 g
Fehérje: kb. 5 g
Zsír: kb. 9 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!

Bazsalikomos tojásropogós fél óra alatt

2019. október 27. 17:49 - Szennai Dóra

Elfogyott a feltéted a főzelékhez? Ennél valami tápláló fehérjeforrást a salátád mellé? Vagy készítenél valami finomat a családnak vacsorára, de ők már unják a szendvicset? 

Ha tojás van a hűtődben, készíts belőle tojásropogóst. De előtte, tudtad e róla?

A tojás amellett, hogy kiváló fehérjeforrás, sárgája bővelkedik zsírban oldódó vitaminokban (D-, E-,K- és A-vitaminban), valamint B12 és szelén tartalma is kiemelkedő. Koleszterinben gazdag ugyan, így gyakran hozzák összefüggésbe a magas koleszterinszinttel, de ma már tudjuk, hogy az étrenddel csak kb 1/3-d részben tudjuk befolyásolni a vérzsír szintünket. Így egy az egészséges táplálkozási irányelvei alapján heti 5-6 darab tojásnak helye van egy egészséges felnőtt étrendjében.

Bazsalikomos tojásropogós

tojasfasirt.jpg

Hozzávalók (8 nagyobb ropogóshoz)

  • 4 db főtt tojás
  • 1 db egész tojás
  • 1 közepes szelet (60 g) teljes kiőrlésű kenyér
  • bazsalikom, só, bors, 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A főtt tojásokat törd össze villával, majd gyűrd egynemű masszává a reszelt vöröshagymával, vízbe áztatott és kicsavart kenyérrel, egész tojással. Ízesítsd a fűszerekkel, használhatsz egyéb friss vagy szárított zöldfűszereket is (pl. oregánó, petrezselyemzöld, kakukkfű, medvehagyma). Egy sütőpapírral bélelt tepsit kenj meg olívaolajjal, majd formázz a masszából vizes kézzel egyforma golyókat, lapítsd kb 1-1,5 cm vastagságúra. kb. 10-15 perc alatt 180 fokos sütőben süsd aranybarnára. 

Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban (8 darab készítése esetén)
Energia: kb. 123 kcal
Szénhidrát: kb. 8 g
Fehérje: kb. 6 g
Zsír: kb. 7 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása