Az édes íz kedvelői nehezen mondanak le hosszú távon a desszertekről. De az a jó hírem, hogy nem is kell sanyargatnod magad! Sőt, a sóvárgás csökkenti a kitartás és a motiváció erősségét, így sokkal célravezetőbb, ha megtanulod az édességfogyasztás helyes módját és beépíted azokat az életmódváltásodba. Alapvetően azért tekintünk "mumusként" a klasszikus értelemben vett édességekre (csokik, savanyú cukrok, gumicukor), mert többségük olyan alapanyagokból készül, amik vitaminokat, ásványi anyagokat kevésbé gazdagok. Hiszen nagyrészt finomított szénhidrátokat tartalmaznak amik hosszabb-rövidebb idő alatt a zsírraktárainkat növelőik.
Viszont, ha okosan válaszod meg a desszerted alapanyagait, akkor értékes tápanyagforrásokká is válnak.
- Használj a sütemények elkészítéséhez teljes értékű gabonatermékeket (teljes kiőrlés búzaliszt, Graham liszt, zabliszt), így minimum 40%-os felhasználásban jó élelmi rost forrássá válik. Pl. zablisztes- almás palacsinta, teljes kiőrlésű búzalisztből készült kakaós piskóta
- Olyan recepteket keress, amik gyümölcsöket és/vagy tejtermékeket tartalmaznak nagy arányban, így értékes rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, jó minőségű fehérjét viszel be a szervezetedbe. Pl. túrós joghurtos vagy pudingos töltelékes, gyümölcsréteges, gyümölcszselés, gyümölcsös díszítés
- Az édes íz eléréséhez használj energiát nem szolgáltató édesítőszereket. Jó választás a természetes eredetű stevia vagy eritrit alapúak, de a mesterséges por és folyékony fajtáktól (Süssina, Polisweet, Canderel) sem kell tartanod. Édesítő erejük ugyanis több százszorosa a kristálycukorénak, így nagyon kis mennyiségben kell használnod ezeket.
- Kiváló omega 3 és omega 6 zsírsav források a különféle magok (chia mag, lengmag, szezámmag, dió, mogyoró, dió. Azonban magas kalóriatartalmuk miatt kiegészítő összetevőként használd fel őket. Pl. chia puding, házi müzliszelet, dióval/lenmaggal megszórt zabkeksz
A másik fontos szempont az étrendben illesztésükre vonatkozik. Az egészségtudatosan kiválasztott és elkészített desszertedre ne extra jutalomként tekints. Illeszd be a étrendedbe, mint tízórai, uzsonna, vagy könnyed salátaköretből álló ebédet követő fogásként.
Íme néhány eperrel felhasználásával készült recept, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban.
Epres pudingszelet
Hozzávalók (6 adaghoz)
- kb. 24 db cukormentes keksz (édesítőszerrel készült háztartási keksz vagy Stop cukor keksz vagy Korpovit keksz)
- 1 csomag eper vagy vanília ízű pudingpor
- fél liter 1,5 %-os tej
- édesítőszer (eritrit, stevia, Süssina por) ízlés szerint
- 5-6 szem eper
Elkészítés
A pudingos fél liter tejjel és édesítőszerrel megfőzzük. Egy 15x12 méretű tepsi alját rakd ki a cukormentes keksszel, majd öntsd rá a forró pudingot. Díszítsd a tetejét eperszeleteket, és tedd hűtőbe kb 3-4 órára, hogy összedermedjen és vághatóvá váljon.
1 adag= 2 szelet (1 szelet= 2 kekszkocka méretű)
Energia- és tápanyagtartalom (1 szeletben= 2 kekszkockányi)
Energia: 70 kcal
Szénhidrát: 12 g
Fehérje: 2 g
Zsír: 2 g
Epres jégkrém házilag
Hozzávalók (1 darabhoz)
- kb 120 g eper
- 1,5 dl natúr joghurt
- édesítőszer (eritrit, stevia, Süssina por) ízlés szerint
Elkészítés
A hozzávalókat turmixold össze, és töltsd ki jégrém készítő dobozba. Tedd a fagyasztóba kb 3-4 órára.
Energia- és tápanyagtartalom (1 darab jégkrémben)
Energia: 50 kcal
Szénhidrát: 6 g
Fehérje: 2 g
Zsír: 2 g
Kókuszos chiapuding eperrel
Hozzávalók (1 adaghoz)
- 3 teáskanál (15 g) chia mag
- 1 dl 1,5 %-os tej
- 1 teáskanál kókuszreszelék
- édesítőszer (eritrit, stevia, Süssina por) ízlés szerint
Elkészítés
ElEElkeverjük a tejben a chia magot és az ízesítő anyagokat, majd 1 éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a magok nedvességkötő képessége kialakítsa a puding állagot.
Energia- és tápanyagtartalom (1 adag chiapudingban)
Energia: 180 kcal
Szénhidrát: 19 g
Fehérje: 7 g
Zsír: 10 g
Természetesen más, idénynek megfelelő gyümölcsökkel is elkészíthetőek! Jó étvágyat! :)
Ismered a sikeres fogyás pontjait? Itt elolvashatod!