Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Üde lilakáposzta főzelék

2019. december 22. 07:45 - Szennai Dóra

Történt egyik hétvégén, hogy a boltban nem kaptam kelkáposztát a tervezett főzelékhez. Ellenben nagyon csinos kis lilakáposztákon akadt meg a szemem. Gondoltam, miért ne. Könnyű, főzelék ebédre vágyunk itthon így az ünnepek előtt, és a lilakáposzta gyönyörű színe igazi ünnepi hangulatot keltett bennem.

Az eredmény nem volt csalódás, hozta a várt ízvilágot, és valahogy még nagyobb kedvet csinált a főzelékezéshez egy ilyen színkavalkád a tányéron. Feltétnek pedig mehet egy sütőben sült zöldségfasírt. 

A káposztát sokan nem fogyasztják szívesen puffasztó hatása miatt, pedig a téli időszak egyik vitaminbombája. De tudtad, hogy nem véletlenül passzol minden káposzta ételhez a fűszerkömény? Ugyanis ellensúlyozza a káposztafélék puffasztó hatását ez a fűszer. Emellett érdemes fedő nélkül főzni a káposztaféléket, így a gőzzel a gázosító anyagok egy része távozni tud az ételből.

Lássuk, hogy készítettem a lilakáposzta főzeléket.

Lilakáposzta főzelék

lilakaposzta.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 1 közepes fej (800 g) lilakáposzta
  • 150 g 12%-os tejföl
  • 4 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 gerezd foghagyma
  • só, bors, őrölt fűszerkömény, majoranna

Elkészítés

A káposztát vágd vékony csíkokra, majd tedd fel főni a tisztított, félbe vágott lilahagymával egy lábosban annyi vízzel hogy éppen ellepje. Ízesítsd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel. kb. 20-25 percig főzd fedő nélkül, ha megpuhult, add hozzá a majorannát. A tejfölt keverd el a liszttel csomómentesre, majd a káposzta főzőlevével hőkiegyenlítve add a főzelék alaphoz. Főzd további 5 percig, amíg a liszt íze el nem fő, majd fogyaszd. :)

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (4 adagra osztás esetén)
Energia: kb. 157 kcal
Szénhidrát: kb. 21 g
Fehérje: kb. 6 g
Zsír: kb. 5 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása