Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Inzulinrezisztencia és PCO. Tudod mik ezek?

2019. október 13. 19:23 - Szennai Dóra

Gyakran találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal, de te tudod mit jelentenek? Munkám során én maga is sok, ezen problémák valamelyikével küzdő páciensnek segítek a helyes életmód kialakításában. A következő sorokkal az a célom, hogy kicsit jobban megismerd ezeket a kórképeket.

ir.jpg

Mi az inzulinrezisztencia?

A hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon a szervezet szénhidrát anyagcseréjének fő szabályozója, mely a sejtek cukor (glükóz) felhasználását segíti. Inzulinrezisztencia esetén a termelődő inzulint a sejtek nem ismerik fel megfelelően, így nem tudják a vérből felvenni a cukrot, nemkívánatos vércukorszint emelkedést okozva. Ennek következményeként fokozódik az inzulintermelés a hasnyálmirigyben. Viszont csak egy bizonyos határig képes erre, anélkül, hogy tartósan magas vércukorszint vagy egyéb kellemetlen tünetek jelentkeznének. Ezért is nevezik az inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának: egy ideig képes kompenzálni, és képes a többlet inzulin termelésre, de egy idő után sajnos ő is elfárad, és nem lesz képes a fokozott inzulinigény kielégítésére.

Mi a PCO?

A PCO szindróma azaz a policisztás ovárium szindróma gyakran kapcsolódik az inzulinrezisztenciához, gyakran jár magas inzulinszinttel. Nevét a petefészek jellegzetes elváltozásáról kapta ez a hormonális betegség, ugyanis a petefészkeken a ciklus során meg nem érett tüszők folyadékot tartalmazó cisztákká alakulnak (ultrahang vizsgálatkor a jellegzetes úgynevezett policisztás ultrahangképet adva). Valójában azonban az egész szervezetre kiterjedő elváltozás, ugyanis jellemző rá a férfi nemi hormonok túlsúlya a női szervezetben. Ezek az úgynevezett androgének normál esetben is jelen vannak a női szervezetben, kellemetlen tüneteket a túlzott mennyiségük okozza.

Hogyan állapítják meg, hogy inzulinrezisztenciám vagy PCO-m van?

Az inzulinrezisztenciát a jellemző tünetek mellett az Orális Glükóz Tolerancia Teszt (OGTT) segítségével diagnosztizálják. Ekkor egy cukoroldat (250-300 ml vízben feloldott 75 g szőlőcukor 5 percen belül) elfogyasztását követően mérik a vércukor és az inzulin szintet a vérben adott időközönként (általában az oldat elfogyasztása előtt, az elfogyasztás utáni 60, és 120, percben), melyből következtetni lehet a kóros elváltozásra. Valójában az optimális vércukorszint elérése érdekében fokozódik az inzulintermelés, a magas inzulinszint pedig serkentően hat a zsírraktározási mechanizmusokraí így vezet gyakran testtömeg gyarapodáshoz (túlsúly, elhízás). A magas inzulinszint továbbá okozhat meddőséget, rossz közérzetet, fáradékonyságot, hajhullást. A PCO vezető tünetei hasonlóak az inzulinrezisztenciánál jelentkezőkkel, de jelentkezhet rendszertelen vagy hiányzó menzesz, peteérés, aknés, pattanásos bőr, megnövekedett szőrzet az arcon és a testen. A petefészek ultrahangos vizsgálata és a nemi hormonok szintje a vérben együttesen adja a diagnózist.

Hogyan lehet kezelni?

A kezelési mód megválasztása függ az inzulinrezisztencia mértékétől, illetve a tünetek súlyosságától. Kezelésében kulcsszerepet tölt be a gyógyszeres kezelés (metformin hatóanyagú készítmények) kiegészítő terápiájaként vagy kizárólagosan alkalmazott kezelési módként az életmód terápia. Ennek része a megfelelő minőségű és összetételű étrend követése és elsajátítása, azaz a szénhidrát anyagcsere támogatása (meghatározott szénhidráttartalmú étkezések, rendszeres étkezési ritmus kialakítása) és az ideális testtömeg elérése. A megfelelően megválasztott mozgásterápia  jótékony hatással van az inzulinérzékenységre és segít az ideális testtömeg elérésében. PCO-szindrómában szenvedőknél a fogyás túlsúly és elhízás esetén önmagában is képes a hormonegyensúly javítására vagy visszaállítására.

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása