Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Ünnepi hangolódás 3. rész: Egészségesített mézeskalács

2018. december 16. 20:40 - Szennai Dóra

Nincs Karácsony mézeskalács nélkül. A jó hír, hogy ezt a klasszikus ünnepi süteményt is elkészítheted kicsit egészségtudatosabban.

Jellegzetes összetevője, a méz a sütemény különleges ízéért és állagáért egyaránt felelőt. Viszont azt érdemes tudni, hogy a méz tulajdonképpen a kristálycukorral csaknem megegyező energia- és szénhidráttartalmú, bár sokan használják cukorpótlóként a kalóriabevitelük csökkentése érdekében. Ennek a célnak nem megfelelő tehát, viszont közismert baktériumölő hatásáról (főleg a megfázásos időszakban), illetve a minőségi, termelői mézek fajától függően bővelkednek antioxidánsokban, B-vitaminokban, sőt ásványi anyagokban is gazdagok (pl. kálciumot, rezet, magnéziumot, foszfort, káliumot, mangánt, vasat tartalmaznak). Ezért mértékletes fogyasztása abszolút helyet kaphat egy kiegyensúlyozott fogyókúrában, viszont kizárólagos édesítőszerként nem megfelelő magas energia- és szénhidráttartalma miatt. Ugyan ezen ok miatt nem megfelelő cukorhelyettesítő cukoranyagcsere zavarban szenvedők részére sem (inzulinrezisztencia, cukorbetegség). 

Találkoztam hamis mézeskalács receptekkel, melyekben teljes mértékben energiamentes édesítőszerre (eritrit, stevia) cserélték a kristálycukrot és a mézet, a mézeskalácsra jellemző fűszerek viszont valamelyest megtartják a mézeskalácsfogyasztás élményét. 

A receptet, amit én hoztam, a mézet megtartottam, viszont a méz felszívódását lassító, teljes kiőrlésű búzalisztet használtam nagy arányban a tészta összeállításához. 

Egészségesített mézeskalács

mezeskalacs.jpg

Hozzávalók (kb. 80-90 darabhoz, kiszúróforma méretének függvényében)

  • 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 150 g búza finomliszt
  • 120 g méz
  • 120 g margarin
  • 180 g porított eritrit
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 db tojássárgája és 1 db egész tojás
  • mézeskalács fűszerkeverék, őrölt fahéj és szegfűszeg ízlés szerint

Elkészítés

A margarint a mézzel olvaszd fel, majd hűtsd vissza langyosra. Egy tálban a liszteket az édesítőszerrel, szódabikarbónával és fűszerekkel keverd el, majd kis gödröt képezve az elegy közepébe, add hozzá az olvasztott margarint és mézet, valamint a tojásokat. Gyúrj kemény állagú tésztát. Kitartás, nehezen áll össze, de ha szükséges, adj hozzá kevés vizet, ha pedig lágy, liszt hozzáadásával érheted el a tökéletes állagot. Pihentesd szobahőmérsékleten 1 éjszakát. Másnap oszd 4 részre a tésztát, és gyúrd át a cipókat, hogy sima felszínük legyen. Nyújtsd a tésztát kb fél centiméter vastagságúra (minél vékonyabbra), majd szaggass belőle tetszőleges formákat. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süsd készre őket.

Tálalási javaslat

Díszítsd sózatlan mogyoróval, dióval, mandulával, cukrozatlan aszalt gyümölcsökkel a figurákat. A klasszikushoz pedig vesd be kézügyességedet, és díszítsd (hamis, azaz porított eritrittel készített) cukorhabbal.

Jó étvágyat!

Energia- és tápanyagtartalom 1 5-6 centiméter átmérőjű darabban díszítés nélkül (80-90 darab készítése esetén)
Energia: 35-40 kcal
Szénhidrát: 4-5 g
Fehérje: 0,7-0,8 g
Zsír: 1,3-1,4

Az adventi sorozat többi receptjét olvastad már?

Ünnepi hangolódás 1. rész

Ünnepi hangolódás 2. rész

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása