Nincs Karácsony mézeskalács nélkül. A jó hír, hogy ezt a klasszikus ünnepi süteményt is elkészítheted kicsit egészségtudatosabban.
Jellegzetes összetevője, a méz a sütemény különleges ízéért és állagáért egyaránt felelőt. Viszont azt érdemes tudni, hogy a méz tulajdonképpen a kristálycukorral csaknem megegyező energia- és szénhidráttartalmú, bár sokan használják cukorpótlóként a kalóriabevitelük csökkentése érdekében. Ennek a célnak nem megfelelő tehát, viszont közismert baktériumölő hatásáról (főleg a megfázásos időszakban), illetve a minőségi, termelői mézek fajától függően bővelkednek antioxidánsokban, B-vitaminokban, sőt ásványi anyagokban is gazdagok (pl. kálciumot, rezet, magnéziumot, foszfort, káliumot, mangánt, vasat tartalmaznak). Ezért mértékletes fogyasztása abszolút helyet kaphat egy kiegyensúlyozott fogyókúrában, viszont kizárólagos édesítőszerként nem megfelelő magas energia- és szénhidráttartalma miatt. Ugyan ezen ok miatt nem megfelelő cukorhelyettesítő cukoranyagcsere zavarban szenvedők részére sem (inzulinrezisztencia, cukorbetegség).
Találkoztam hamis mézeskalács receptekkel, melyekben teljes mértékben energiamentes édesítőszerre (eritrit, stevia) cserélték a kristálycukrot és a mézet, a mézeskalácsra jellemző fűszerek viszont valamelyest megtartják a mézeskalácsfogyasztás élményét.
A receptet, amit én hoztam, a mézet megtartottam, viszont a méz felszívódását lassító, teljes kiőrlésű búzalisztet használtam nagy arányban a tészta összeállításához.
Egészségesített mézeskalács
Hozzávalók (kb. 80-90 darabhoz, kiszúróforma méretének függvényében)
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g búza finomliszt
- 120 g méz
- 120 g margarin
- 180 g porított eritrit
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 db tojássárgája és 1 db egész tojás
- mézeskalács fűszerkeverék, őrölt fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
Elkészítés
A margarint a mézzel olvaszd fel, majd hűtsd vissza langyosra. Egy tálban a liszteket az édesítőszerrel, szódabikarbónával és fűszerekkel keverd el, majd kis gödröt képezve az elegy közepébe, add hozzá az olvasztott margarint és mézet, valamint a tojásokat. Gyúrj kemény állagú tésztát. Kitartás, nehezen áll össze, de ha szükséges, adj hozzá kevés vizet, ha pedig lágy, liszt hozzáadásával érheted el a tökéletes állagot. Pihentesd szobahőmérsékleten 1 éjszakát. Másnap oszd 4 részre a tésztát, és gyúrd át a cipókat, hogy sima felszínük legyen. Nyújtsd a tésztát kb fél centiméter vastagságúra (minél vékonyabbra), majd szaggass belőle tetszőleges formákat. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süsd készre őket.
Tálalási javaslat
Díszítsd sózatlan mogyoróval, dióval, mandulával, cukrozatlan aszalt gyümölcsökkel a figurákat. A klasszikushoz pedig vesd be kézügyességedet, és díszítsd (hamis, azaz porított eritrittel készített) cukorhabbal.
Jó étvágyat!
Energia- és tápanyagtartalom 1 5-6 centiméter átmérőjű darabban díszítés nélkül (80-90 darab készítése esetén)
Energia: 35-40 kcal
Szénhidrát: 4-5 g
Fehérje: 0,7-0,8 g
Zsír: 1,3-1,4
Az adventi sorozat többi receptjét olvastad már?