Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Light vagy zero? Mit árulnak el a termékről?

2019. február 03. 22:12 - Szennai Dóra

Hasznos ezeket a jelzőket keresni a termékeken fogyási szándék esetén?

Adódik a kérdés, amikor életmódváltóként a boltok polcain keressük a számunkra megfelelő termékeket. Sokan gondolják úgy, hogy ha light vagy zero feliratú termékeket tesznek a kosarukba, ők egészségtudatos vásárlók. Nem ritka az a tévhit sem, hogy az ilyen felirattal ellátott termékek korlátozás nélkül fogyaszthatók, hiszen "diétásak". De vajon azzal tisztában van a vásárló, hogy milyen tulajdonságukra utalnak a kecsegtető kifejezések?

lightzero.jpg

Mitől light a light?
Csökkentett kalóriatartalomra utal egy gyártó által már forgalmazott termékhez képest. Ez gyakran 30% körüli energiacsökkentést jelent. Kétféle módon érik el, hogy egy termék kevesebb kalóriát tartalmazzon.

  1. Vagy csökkentik a hozzáadott cukortartalmát, fontos kiemelni, hogy ettől még természetesen előforduló cukrokat tartalmazhat, úgymint laktóz (tejcukor), fruktóz (gyümölcscukor) (pl. üdítők, tejdesszertek, lekvárok, szörpök)
  2. Vagy csökkentik a zsírtartalmát (pl. sajtok, joghurtok, margarinok, majonéz)

Egészséges fogyókúra részét képezhetik egyéni energia- és tápanyagtartalom függvényében. Arra viszont figyelj, hogy ami csökkentett zsírtartalmú az egyben nem feltétlen csökkentett cukortartalmú is, illetve fordítva sem igaz a képlet. Ha szigorúan cukormentes étrendet követsz egészségügyi okokból kifolyólag (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség), mindenképp olvasd el figyelmesen a csomagoláson szereplő termékleírást, hogy milyen összetevőre és milyen mértékben vonatkozik a csökkentés. Számodra azok a light termékek megfelelőek, melyek hozzáadott cukortól mentesek.

Mitől zero a zero?
A gyártó által forgalmazott hasonló termék egy vagy több jellemző összetevőjének minimalizálását vagy teljes kihagyását jelenti. Általában zsír-és/vagy hozzáadott cukormentességre utal, de akár teljes kalóriamentességet is jelezhet. Leggyakoribb módjai:

  1. Vagy hozzáadott cukortól mentes (pl. üdítők, tejdesszertek, szörpök)
  2. És/Vagy zsírtartalmát minimalizálják (pl. joghurtok, tej)  

Egészséges fogyókúra részét képezhetik ezek a termékek is egyéni energia- és tápanyagtartalom függvényében. Arra viszont ezeknél a termékeknél is figyelj, hogy ami csökkentett zsírtartalmú az egyben nem feltétlen hozzáadott cukortól mentes, illetve fordítva sem biztosan igaz az állítás. Ezért vásárlás előtt itt is fontos a csomagoláson szereplő termékleírást figyelmes elolvasása, hogy milyen összetevőre és milyen mértékben vonatkozik a csökkentés.

Összegezve tehát a light és a zero feliratok a termékeken segíthetik a vásárlást, azonban fontos tájékozódni, hogy melyik összetevő csökkent mennyiségére vagy elhagyására utalnak. Attól, hogy valami light vagy zero, még nem fogyasztható korlátlanul.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása