Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Tekerős zabpalacsinta cukormentesen

2019. március 10. 22:05 - Szennai Dóra

Tekerve vagy háromszögbe hajtva? Sok töltelékkel vagy csak éppen megízesítve? Túrós, kakaós vagy lekváros? Gyanítom, mindannyiunknak megvan a palacsintakészítési- és fogyasztási rituáléja. 

Ha éppen egy fogyási projekt kellős közepén vagy, esetleg inzulinrezisztens vagy cukorbeteg vagy, vagy csak egyszerűen egészségtudatosabban szeretnél táplálkozni, ezekben az esetekben sem kell lemondani a palacsintázásról. Az egészségtudatos desszertfogyasztás jegyében hoztam egy bevált hagyományos, tekerhető palacsinta receptet. 

Tekerős zabpalacsinta cukormentesen

tekerospalacsinta.jpg

 

Hozzávalók (8 darabhoz)

  • 150 g zabpehelyliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 1 érett banán
  • 1,5 dl 1,5 %-os tej
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 evőkanál (kb. 60 g) cukornak megfelelő édesítőszer
  • csipet só

Elkészítés

A liszteket elegyítsd az édesítőszerrel és a sóval. (Zabpehelylisztet otthon is könnyen tudsz készíteni natúr zabpehelyből egy konyhai őrlőgép segítségével). Pürésítsd a banánt, majd a tojásokkal és a tejjel együtt habverő segítségével keverd a száraz hozzávalókhoz. Végül a megfelelő állag elérése érdekében add hozzá a vizet, a tapadás megelőzése érdekében pedig az olívaolajat. Kicsit sűrűbb állagú tésztát kell kapnod, mint a hagyományos palacsintáé. Pihentesd 15 percig, hogy a rostban gazdag lisztek kellőképpen elegyedni tudjanak a nedves hozzávalókkal. Teflonserpenyőben süss vékony palacsintákat.

Tálalási javaslat

Tálald natúr joghurttal kikevert zsírszegény túrókrémmel és friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel. Ideális második fogás lehet egy húsos leves mellé, de tízórai vagy uzsonna gyanánt is tökéletes. 

Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban (8 darab készítése esetén)
Energia: 151 kcal
Szénhidrát: 21 g
Fehérje: 5,5 g
Zsír: 4,6 g

Próbáld ki az almás zabpalacsintát is!

 

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása