Tombol az eperszezon és a nyári meleg. Ez a párosítás nem tesz jól az eper eltarthatóságának, kidobni viszont semmiképp nem érdemes az itt-ott sebes gyümölcsöket. Ha van a hűtődben egy adag azonnali felhasználásra váró eper, készíts belőle például egy egészséges alapanyagokból készülő sajttortát (vagy egyéb ötletekért kattints ide).
Nekem az egyik személyes kedvencem a cheesecake, azaz a sajttorta. Népszerűségét már az ókor görögök között útjára indította, azóta pedig bejárta az egész világot. Klasszikusan készülhet sütve vagy sütés nélkül, de egyik változatból sem hiányozhat a piskótás vagy kekszes alap és rajta a natúr sajtkrémből készülő, jellegzetes állagú réteg. Az ízesítése pedig szinte minden verzióban előfordul a legkülönfélébb gyümölcsösöktől a karamellásig.
Íme, ahogy én készítettem:
Reform epres sajttorta
Hozzávalók (kb. 18 cm átmerőjű tortához)
Tortához
- 10 db (kb. 130 g) Gullon cukormentes zabkeksz
- 40 g olvasztott margarin
- 250 g light mascarpone
- 150 ml cukrozatlan habtejszín
- 2 db tojás
- 3 evőkanál (30 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
- fél citrom leve
- 4-8 evőkanál édesítőszer ízlés szerint (pl. negyedannyi)
Epres réteghez
- 300 g eper
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1,5 dl víz
Elkészítés
A kekszet aprítógépben daráld össze, majd keverd hozzá az olvasztott margarint. Szórd a morzsát egy sütőpapírral bélelt, kb. 18 cm átmérőjű tortaformába, és alaposan nyomkodd le. 160 fokos sütőben kb. 5-8 perc alatt süsd elő. Ezalatt egy tálban a mascarponét az édesítőszerrel és a tojásokkal keverd krémesre, majd add hozzá a fél citrom levét és a habtejszínt. Végül a liszttel keverd csomómentesre. Simítsd a kekszes alapra, és 160 fokon 45-50 perc alatt süsd aranybarnára. Ezalatt készítsd el az epres réteget. A gyümölcsöt vágd apró kockákra és tedd fel főni 1 dl vízben, forrástól számítva 2-3 percig. Ezután botmixerrel pürésítsd. A pudingport fél dl ízben keverd csomómentesre, és add az eperhez, majd főzd sűrűre. Hűtsd ki a krémet, 10-15 percenként keverd át,hogy ne váljon csomóssá. Kendd egyenletesen a langyosra hűlt sajttorta tetejére, cukormentes túró rudi szeletekkel, friss eperrel díszíthető. 2-3 óra hűtést követően a legfinomabb. :)
Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.
Jó étvágyat!
Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (12 szeletre vágás esetén, díszítés nélkül)
Energia: kb. 206 kcal
Szénhidrát: kb. 15 g
Fehérje: kb. 3,6 g
Zsír: kb. 14 g
Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)
Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon: