Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Reform epres sajttorta

2019. június 09. 18:32 - Szennai Dóra

Tombol az eperszezon és a nyári meleg. Ez a párosítás nem tesz jól az eper eltarthatóságának, kidobni viszont semmiképp nem érdemes az itt-ott sebes gyümölcsöket. Ha van a hűtődben egy adag azonnali felhasználásra váró eper, készíts belőle például egy egészséges alapanyagokból készülő sajttortát (vagy egyéb ötletekért kattints ide).

Nekem az egyik személyes kedvencem a cheesecake, azaz a sajttorta. Népszerűségét már az ókor görögök között útjára indította, azóta pedig bejárta az egész világot. Klasszikusan készülhet sütve vagy sütés nélkül, de egyik változatból sem hiányozhat a piskótás vagy kekszes alap és rajta a natúr sajtkrémből készülő, jellegzetes állagú réteg. Az ízesítése pedig szinte minden verzióban előfordul a legkülönfélébb gyümölcsösöktől a karamellásig.

Íme, ahogy én készítettem:

Reform epres sajttorta

sajttorta.jpg

 

Hozzávalók (kb. 18 cm átmerőjű tortához)

Tortához

  • 10 db (kb. 130 g) Gullon cukormentes zabkeksz
  • 40 g olvasztott margarin
  • 250 g light mascarpone
  • 150 ml cukrozatlan habtejszín
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál (30 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • fél citrom leve
  • 4-8 evőkanál édesítőszer ízlés szerint (pl. negyedannyi)

Epres réteghez

  • 300 g eper
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1,5 dl víz

Elkészítés

A kekszet aprítógépben daráld össze, majd keverd hozzá az olvasztott margarint. Szórd a morzsát egy sütőpapírral bélelt, kb. 18 cm átmérőjű tortaformába, és alaposan nyomkodd le. 160 fokos sütőben kb. 5-8 perc alatt süsd elő. Ezalatt egy tálban a mascarponét az édesítőszerrel és a tojásokkal keverd krémesre, majd add hozzá a fél citrom levét és a habtejszínt. Végül a liszttel keverd csomómentesre. Simítsd a  kekszes alapra, és 160 fokon 45-50 perc alatt süsd aranybarnára. Ezalatt készítsd el az epres réteget. A gyümölcsöt vágd apró kockákra és tedd fel főni 1 dl vízben, forrástól számítva 2-3 percig. Ezután botmixerrel pürésítsd. A pudingport fél dl ízben keverd csomómentesre, és add az eperhez, majd főzd sűrűre. Hűtsd ki a krémet, 10-15 percenként keverd át,hogy ne váljon csomóssá. Kendd egyenletesen a langyosra hűlt sajttorta tetejére, cukormentes túró rudi szeletekkel, friss eperrel díszíthető. 2-3 óra hűtést követően a legfinomabb. :)

Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (12 szeletre vágás esetén, díszítés nélkül)
Energia: kb. 206 kcal
Szénhidrát: kb. 15 g
Fehérje: kb. 3,6 g
Zsír: kb. 14 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása