Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Bazsalikomos tojásropogós fél óra alatt

2019. október 27. 17:49 - Szennai Dóra

Elfogyott a feltéted a főzelékhez? Ennél valami tápláló fehérjeforrást a salátád mellé? Vagy készítenél valami finomat a családnak vacsorára, de ők már unják a szendvicset? 

Ha tojás van a hűtődben, készíts belőle tojásropogóst. De előtte, tudtad e róla?

A tojás amellett, hogy kiváló fehérjeforrás, sárgája bővelkedik zsírban oldódó vitaminokban (D-, E-,K- és A-vitaminban), valamint B12 és szelén tartalma is kiemelkedő. Koleszterinben gazdag ugyan, így gyakran hozzák összefüggésbe a magas koleszterinszinttel, de ma már tudjuk, hogy az étrenddel csak kb 1/3-d részben tudjuk befolyásolni a vérzsír szintünket. Így egy az egészséges táplálkozási irányelvei alapján heti 5-6 darab tojásnak helye van egy egészséges felnőtt étrendjében.

Bazsalikomos tojásropogós

tojasfasirt.jpg

Hozzávalók (8 nagyobb ropogóshoz)

  • 4 db főtt tojás
  • 1 db egész tojás
  • 1 közepes szelet (60 g) teljes kiőrlésű kenyér
  • bazsalikom, só, bors, 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A főtt tojásokat törd össze villával, majd gyűrd egynemű masszává a reszelt vöröshagymával, vízbe áztatott és kicsavart kenyérrel, egész tojással. Ízesítsd a fűszerekkel, használhatsz egyéb friss vagy szárított zöldfűszereket is (pl. oregánó, petrezselyemzöld, kakukkfű, medvehagyma). Egy sütőpapírral bélelt tepsit kenj meg olívaolajjal, majd formázz a masszából vizes kézzel egyforma golyókat, lapítsd kb 1-1,5 cm vastagságúra. kb. 10-15 perc alatt 180 fokos sütőben süsd aranybarnára. 

Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban (8 darab készítése esetén)
Energia: kb. 123 kcal
Szénhidrát: kb. 8 g
Fehérje: kb. 6 g
Zsír: kb. 7 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása