Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Tonhalas empanada

2020. január 05. 20:21 - Szennai Dóra

'Em-pánádááá? Ez a hangzatos nevű kaja nem más, mint egy spanyol tésztabatyu. Empanadaként egy nagyon egyszerű tésztát töltenek meg a legkülönfélébb töltetékekkel, így tökéletes vendégváró lehet, a maradék pedig tuti el fog fogyni reggeliként egy nagy adag zöldséggel kiegészítve, vagy napközben éhségoltóként. Lehet csirkés, marhás, halas, zöldséges..tulajdonképpen minden alapanyag jól áll az empanadanak.. :)

A fantasztikus receptet hozzá pedig a Street Kitchen oldalán találtam. Eredeti receptet itt találod. 

Ahogy nálam készült:

Tonhalas empanada

empanada.jpg

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz)

Tésztához

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 200 g tönkölybúzaliszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 dl olívaolaj
  • kb. 2,5 dl langyos víz
  • 1 db tojás a megkenéshez

Töltelékhez

  • 2 doboz (2x125 g) tonhal konzerv natúr lében
  • 150 g 12%-os tejföl
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 szár újhagyma
  • kb. 15-20 szem olívabogyó
  • só, bors 

Elkészítés

Egy tálban a liszteket a fűszerekkel és az élesztővel elegyítsd, majd fokozatosan add hozzá az olívaolajat és a vizet. Rugalmas, nem ragacsos, közepesen kemény tésztát kell kapnod, ennek eléréséhez szükség szerint víz adandó hozzá. Ha összeállt a tésztád, hagyd kelni kb 1 órát letakarva (a tésztától csak kismértékű kelést kell várni, nem a hagyományos kelt tésztás "tele lett a tál" verziót).  

Amíg pihen a tészta, állítsd össze a tölteléket. A tonhal konzerveket kevert ki a fűszerekkel, tejföllel és mustárral. Végül bolondítsd meg vékony karikára vágott újhagymával és olívabogyóval.

A tésztát nyújtsd kb 2-3 mm vastagságúra, szaggass belőle kb. 10 cm átmérőjű köröket. Én picit meghúzgáltam a kiszaggatott köröket, hogy még vékonyabb legyen a tészta. Ezután halmozz egy nagy evőkanálnyi tölteléket a tésztakorongok közepére, vízzel kendd körbe a korongok szélt, majd hajtsd félbe. Az így kapott zsebek összetapasztott szélét félkörben villával nyomkodd le, és mehetnek is egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kendd meg a tetejüket felvert tojással, és mehetnek a 180 fokos sütőbe kb. 15-2 percre, amíg aranybarnára sülnek.

Fogyni vágyók, inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.

Jó étvágyat! 

Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban (20 darab készítése esetén)
Energia: kb. 164 kcal
Szénhidrát: kb. 16,4 g
Fehérje: kb. 7 g
Zsír: kb. 7,3 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/