Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Egy sütőtök élete a Halloweeni töklámpáson túl 2. rész

2018. október 14. 20:51 - Szennai Dóra

A sütőtök különleges íze miatt nagyon sokoldalúan felhasználható. Egy korábbi bejegyzésben összegyűjtöttem néhány ötletet, és egy sütőtökös muffin receptet is tesztelhetsz itt. Érdemes kihasználnod a szezonján, mert nagyon egészséges is, hiszen a sütőtök bővelkedik béta-karotinban, mely a gyönyörű narancssárga színét adja. Ez az anyag az A-vitamin elővitaminja, hiszen a szervezetünkben alakul azzá. Az A-vitamin fontos antioxidáns szerepet tölt be, hiszen a szervezetünkben keletkező káros szabad gyököket képes semlegesíteni, amik pl. a szív-érrendszeri betegségek, valamint a daganatos elváltozások okozói lennének. Ezen kívül ez a vitamin felelős a szép hajért és bőrért, no meg a szem egészségéért. Ez a zöldség 80 kcal/100 gramm energiát és 17 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Jól párosítható különféle sült vagy grillezett húsokkal akár kizárólagos köretként is. Ezen kívül kellemes édes íze, ugyanakkor relatíve alacsony kalóriatartalma miatt szuper fogyókúrás nassolnivaló is lehet egy tízórai vagy uzsonna részeként.

Próbáld ki!

Sütőtökkel rakott csirkemell

sutotokoscsirkemell.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 500 g csirkemell filé
  • 300 g sütőtök
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés

A csirkemellet vágd szeletekre, sózd, borsozd. A sütőtököt  vágd kb. fél cm szeltekre. Ezután egy evőkanálnyi olajat szétoszlatva egy tepsiben rétegezd a húst és a zöldséget, majd szórd meg gazdagon karikára vágott vöröshagymával és fokhagymával.180 fokos  sütőben 30 percig lefedve, majd további 30 percig fedés nélkül süsd aranybarnára.

Tálalási javaslat

Fél adag (150 g) petrezselymes barna rizzsel, kölessen, bulgurral, hajdinával kíitűnő őszi ebéd. Dupla mennyiségű sütőtök felhasználásával egyéb köret nélkül is laktató étel a sütőtök magas rosttartalmának köszönhetően.

Jó étvágyat!

Energia és tápanyagtartalom 1 adagban fél adag (150 g) körettel fogyasztva
Energia: 450 kcal

Szénhidrát: 50 g
Fehérje: 35 g
Zsír: 13 g

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása