Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Tápióka, a pudingok gyöngye

2020. május 10. 12:04 - Szennai Dóra

A puding alapanyagok gyöngye az én szememben, hiszen egy nagyon érdekes, de kellemes állagú puding alapanyaga a tápiókagyöngy. Tudtad, hogy ezek a fehér kis golyócskák eredetileg a manióka gyökérből kivont  keményítőből készülnek? Így különféle méretben gyártják, illetve finom liszt állagban is lehet kapni. Sok nedvességet tudnak megkötni, így a belőlük készült pudingban az eredetileg fehér golyócskák áttetsző gyöngyökké alakulnak. Nagy részük könnyen emészthető szénhidrát, így kiváló energiaforrás lehet edzés előtt. Mivel nem terheli meg az emésztőrendszert, akár reggeli edzés előtt is érdemes fogyasztani. Készítheted tejjel vagy növényi tejhelyettesítővel. Mivel semleges az íze, nagyon sokféleképpen variálható. Ha szeretnéd a felszívódását kicsit lassítani, érdemes hozzákeverni valamilyen rostforrást, pl útifűmaghéjat, zabkorpát, illetve jól párosíthatók kókuszreszelékkel és különféle olajos magvakkal is. Kisebb mennyiségben fogyasztva pedig mutatós puhárdesszertként is fogyaszthatja az egész család. 

Íme egy alaprecept: 

Hozzávalók (2 főre, desszertként fogyasztandó adaghoz)

  • 70 g tápiókagyöngy 
  • 1,5 dl 1,5%-os tej vagy növényi tejhelyettesítő
  • kb. 1 dl víz
  • ízlés szerint édesítőszer, vanília kivonat
  • 2 evőkanál friss gyümölcs

 

Elkészítés

A tápiókagyöngyöcskéket áztasd be a felhasználandó folyadékok felével, hagyd állni kb 15 percre, hogy megszívja magát.  Ezután add hozzá  a maradék folyadékokat és az ízeső anyagokat, majd folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a gyöngyök áttetszővé nem válnak (ez kb 10 perc). 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban
Energia: kb. 200
Szénhidrát: kb. 40 g
Fehérje: kb. 5 g
Zsír: kb. 2 g

Értesülj elsők között a hetente frissülő tartalmakról, kövesd a blogot és likeold a facebook oldalamat, sőt instagramon is megtalálsz! :)

Táplálkozási tanácsadással, személyre szabott étrenddel kapcsolatban infókat találsz a weboldalamon:

http://szennaidora.hu/

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása