Humusz és falafel. Tudtad, hogy mindkét különleges étel alapanyaga a csicseriborsó? Azonban nemcsak a közel-keleti konyha kedvelt alapanyaga ez a tápanyagokban gazdag hüvelyes, hanem nálunk is egyre elterjedtebb.
Ízét sokan diós jellegűnek vagy gesztenyére hasonlítónak tartják. Főtt állapotban kb. 165 kcal energiájából jelentős, közel 9 g inkomplett fehérjét tartalmaz elenyésző zsírtartalma mellett (2,6 g). Szénhidráttartalma a hüvelyesekre jellemzően a zöldségfékéhez képest magas, kb. 27 g/100 g. Igen magas élelmi rost tartalommal rendelkezik, ami az emésztőrendszeren kívül a szív- és érrendszerre is jótékonyan hat, valamint hozzájárul az egyenleten vércukor- és inzulinszint kialakításához. Ha pedig B1, B6, folsav, magnézium, cink vagy vasforrást keresünk, szintén csápol az élelmiszerek sorában a csicseriborsó.
Lassan meghozom a kedvedet, hogy kipróbáld ezt a kedves nevű alapanyagot, nemde? :)
Íme, mit készíthetsz belőle:
- csicseriborsókrémet (humuszt),
- csicseriborsó fasírtot (falafelt),
- krémlevest,
- főzeléket,
- zöldséges, húsos ragukat,
- fűszeres sült csicseriborsót (mint nassolnivalót),
- bármilyen salátába belekeverheted (mint szénhidrátforrást)...
és valószínűleg még rengeteg kreatív felhasználási módjára lehetsz, de most megmutatom az én egyik személyes kedvencemet.
Csicseriborsós pogácsa
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g búzafinomliszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 180 g vaj/margarin
- 1 doboz konzerv csicseriborsó
- 2-3 evőkanál 12%-os tejföl
- 1 teáskanálnyi só
- tetejére: 1 db felvert tojás, 2-3 evőkanál szezámmag
Elkészítés
A liszteteket a sóval és az élesztővel keverd el, majd morzsold el a apróra vágott szobahőmérsékletű vajjal. Add hozzá a csicseriborsót és a tejfölt, és gyűrj belőle puha állagú tésztát (ennek hatására a csicseriborsó pépessé és enyhén darabossá válik). Szaggass belőle tetszőleges nagyságú pogácsákat. Tetejüket kendd meg felvert tojással és szórd meg magvakkal. Pihentesd a sütőpapírral bélelt tepsiben 25-30 percet, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.
Tálalási javaslat
A pogácsák tetejét megszórhatod zsírszegény reszelt sajttal, apróra vágott tökmaggal, lenmaggal is.
Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó mennyiségben.
Jó étvágyat!
Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban (30 db készítése esetén)
Energia: 92 kcal
Szénhidrát: 8,4 g
Fehérje: 2,1 g
Zsír: 5,4 g