Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Fogyókúra vagy életmódváltás?

2018. március 25. 17:35 - Szennai Dóra

Melyiket válasszam és miért?

A fogyóKÚRA (ahogy az elnevezéséből is adódik helytelenül), általában egy meghatározott ideig követett diétát jelent sokak számára. Gyakran kapcsolódik ez az újévi fogadalmakhoz, a nyári bikiniszezonhoz, vagy egy számunkra fontos eseményhez, ahol tündökölni akarunk (gyakran esküvő, osztálytalálkozó). Az esztétikai problémákon túl vannak olyan helyzetek, amikor az egészség és a minőségi élet a kérdés. Bármilyen okból is van szükség a fogyásra, nem árt ha azt tudatosan csináljuk.

Ha valóban egy kúraként tekintünk a fogyásra, akkor az adott időszakban erőfeszítéseket teszünk a cél elérés érdekében, majd amikor learattuk a babérokat, meg kell jutalmaznunk magunkat, nemde?

"Hiszen megannyi lemondáson és kemény küzdelmen vagyok túl...! Megszámlálhatatlan elszalasztott habos torta, anyu csülkös pacaljáról nem is beszélve, Duna-menti áradást okozó mennyiségű izzadságcseppek a kondiban, ráadásul még azt a zöld trutymót is minden áldott reggel leküzdöttem a torkomon a 2 teáskanálnyi kókuszolajjal, csakhogy most itt állhassak bomba testtel a strandon!" -fél bögrényi szarkazmus hozzáadásával értelmezendő sorok-

...és ilyenkor bumm bele, az elmúlt x hónap minden nélkülözését bepótolva belevágunk turbó üzemmódban a zsírraktáraink visszatöltéséhez. Ez nem is csoda, hiszen gyakran embert próbáló sanyargatáson van túl ilyenkor a szervezet. Novemberre, decemberre ez sikerül is.

"Télen meg még jól is jön az a néhány plusz kiló, a bő ruhák alatt ki figyeli, mi van..."

...és januárban újra kezdődhet minden, de minden elölről... és így megy ez évek hosszú soráig, minden évben 1-2 kiló plusz itt ott, amíg nem előtt belefárad, majd beletörődik az ember, hogy:

"MÁRPEDIG NEKEM ILYEN A GENETIKÁM, és pont."


Ellenben, ha a fogyókúra arról szól, ahogyan azt a táplálkozástudomány világa megalkotta, akkor ezt a mókuskereket el lehet ám kerülni. A kulcsszó pedig az ÉLETMÓDVÁLTÁS, avagy a helytelen táplálkozási viselkedésminták korrigálás, kijavítása, és nem újra elrontása! Nem egy divatdiéta szigorú dogmái alapján, nem a fitneszmodellek versenydiétája szerint, csakis a TE szabályaid szerint. Az étrended is legyen olyan, mint a ruhatárad: személyre szabott. Benne megtartva ÖNMAGAD, szeretve a tested és a lelked.

Mert olyan nincs, hogy tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás!fogyókúra életmódváltás

komment
süti beállítások módosítása