Ha fogyókúrás étrendre gondolunk, szinte azonnal salátákat látunk magunk előtt. Azonban ideje kilépni a klasszikus zöldek világából, és nyitott szemmel járni a zöldségek között. Így például a cékla egy szuper saláta alapanyag lehet alacsony kalóriatartalmú étrendben, hiszen meglehetősen magas az élelmi rost- és víztartalma, ellenben 100 grammonként mindösszesen 30 kcal-t szolgáltat szervezetünk számára. Emellett pedig bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban: gyönyörű élénk színét magas vas és antioxidáns tartalmának köszönheti.
Hozzávalók (3 adaghoz)
- 1 kisebb darab (40 g) zellergumó
- 1 darab (100 g) cékla
- 2 darab alma
- 2 dl 12%-os tejföl (vagy natúr joghurt)
- 2 evőkanál light majonéz
- 1 marék (50 g) durvára vágott dió
- 2 teáskanál ecetes torma
- só, citromlé
Elkészítés
A megtisztított zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, az almát felkockázzuk. Enyhén megsózzuk, frissen facsart citromlével meglocsoljuk. Az ecetes tormával elkevert zsírszegény tejföllel (vagy natúr joghurttal) meglocsoljuk, végül belekeverjük a durvára vágott diót is.
Tálalási javaslat
- Köretként:
sütőben sült bundázott sovány húsok vagy zöldséges vagdalt mellé, vagy
fél adag barna rizs/bulgur/hajdina és grillezett sovány húsok mellé - Tízóraira, uzsonnára:
önmagában fogyasztva
Energia- és tápanyagtartalom (1 adagban)
Energia: 220 kcal
Szénhidrát: 15 g
Fehérje: 5 g
Zsír: 15 g