"lapcsánka, kremzli, macok, lepcsánk, görhöny, bandurák, lepcsánka, krumpliprósza, lapotya, gánica, cicedli, borzaska, cicege, bere, beré, lapótya, berhe, berét, cicere, krumplis fluta, matutka, tócsi"
Ahány tájegység és ház, annyi néven ismert ez a gyorsan elkészíthető étel. Hagyományos, burgonyából készült változatát bő olajban szokás kisütni, és fokhagymás tejföllel gazdagon megkenve sokunk gyerekkorának egyik kedvence.
Ha segítségül hívjuk az egészségtudatok ismereteinket, az máris tiltakozni kezd ez ellen az étel ellen: élelmi rostban gazdag zöldségnek (mert ugye a burgonyát nem tekintjük annak) nyoma sincs az összetevők között, a bő zsiradékban sütés pedig szintén nem az életmódváltás jellemző konyhatechnológiai művelete. Viszont ha a burgonyát az alacsony kalória- és szénhidráttatalmú cukkinire és répára cseréljük, és leheletnyi zsiradékon, teflonserpenyőben sütjük ki a lepcsánkákat, kiváló egészségesebb, akár fogyókúrába is beilleszthető formáját kapjuk.
Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről ha belevágtál az életmódváltásba! Légy kreatív, alakítsd át bátran a csal recepteket! :)
Néhány kiindulópont:
- Illessz a receptbe zöldségfélék! (pl. burgonya vagy egyéb magas szénhidráttartalmú gabonaköret (rizs) teljes vagy egy részének lecserélésével
- Használj teljes értékű gabonaféléket! (zabpehely, barna rizs, gersli, hajdina)és teljes kiőrlésű liszteket
- Készítsd el az ételt kevés zsiradék (adagonként 1 teákanyálnyi) hozzáadásával, pl. sütőzacskóba, teflonserpenyőben, sütőpapíron sütve.
Répás cukkini tócsni
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 1 nagyobb (400 g) cukkini
- 3-4 közepes (200 g) sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- Kb. 200 g Graham vagy teljes kiőrlésű búza vagy rozsliszt,
- 2 db tojás
- kb. 1 dl 1,5%-os tej
- só, bors, petrezselyemzöld
- napraforgóolaj a serpenyő megkenéséhez
Elkészítés
A cukkinit és a répát nagylyukú reszelőn reszeld le, enyhén megsózd meg. A többi hozzávalót dolgozd össze annyi liszttel és tejjel, hogy sűrű palacsintatésztához hasonló állagot kapj. Tapadásmentes (teflon- vagy kerámia bevonatos) serpenyőben, kevés olajon (a kis mennyiségű olaj eloszlatását segítheti egy ecset, vagy olajspay használata) süss féltenyérnyi nagyságú tócsnikat. Érdemes minél vékonyabbra formázni, hogy könnyen átsüljön.
Tálalási javaslat
Kenjük meg kapros, joghurttal (készülhet natúr joghurtból (pl. 0,1%, 1,6%, 2,6%) vagy zsírszegény tejfölből (12%), sóval, borssal és kaporral ízesítve), szórjuk meg reszelt sajttal, majd hajtsuk félbe.
Roládok formájában, feltekerve is tálalhatjuk, ekkor a kapros joghurtot mártogatósként használhatjuk.
Jó étvágyat!
Energia- és tápanyagtartalom (1 adagban (=3 darab, 12 darab sütése esetén, feltét nélkül)
Energia: 300 kcal
Szénhidrát: 40 g
Fehérje: 15 g
Zsír: 10 g