Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Iszol te rendesen?

2018. augusztus 05. 21:13 - Szennai Dóra

Gyakran fáj a fejed vagy érzed magad fáradtnak 7-8 óra alvást követően is? Esetleg rendszeresen koncentráció zavarral küzdesz a munkában vagy iskolában? Azt megelőzve, hogy bármilyen kóros egészségügyi elváltozásra vagy betegségre gondolnál, esetleg beletörődve megvonnád a vállad, mondván: "Nekem mindig fáj a fejem. Nekem 12 óra alvás sem lenne elég. Ki is bírna egyszerre ennyi felé, ilyen hosszú ideig figyelni!?"- lenne egy kérdésem: Iszol te rendesen? Anélkül, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztására gondolnánk. 

Tény, hogy a folyadékfogyasztás egy kényes téma az életünkben, hiszen nagyon könnyen megfeledkezünk róla. Van akinek egyszerűen nem a napi rutin része vagy nem tudják szétválasztani az éhségérzettől, csak a kiszáradás tüneteit érzékelik magukon fejfájás, fáradékonyság, koncentrációzavar formájában. De találkozhatunk olyanok stratégiával is, hogy valaki tudatosan nem pótolja a folyadékot a szervezete számára, hiszen akkor fokozódik vesepajtás kiválasztó funkciója (ami egyébként így van rendjén), és gyakrabban kell majd üríteni a telt húgyhólyagját. Véleményem szerint ennyi "áldozattal" tartozunk a sejtjeinknek, az anyagcserénk minden folyamatának, nemde?

Tény az is, hogy testünk kb. 60%-a víz, vizelettel, széklettel, bőrünkön keresztül történő hőszabályozás és légzés során bizony folyamatosan veszítünk belőle. Így az is teljesen logikus, hogy a sejtjeink működése során elvesztett mennyiséget folyamatosan vissza kell pótolnunk, hiszen ellenkező esetben nem fogják tudni ellátni a feladatukat. Ezt kezdetben kellemetlen tünetek útján jelzi, majd később életveszélyes állapotba is kerülhetünk.  Sőt, nagyon gyakran az elégtelen folyadékpótlás áll a székrekedés hátterében is, de a testtömeg csökkenést is visszavethetik az anyagcsere folyamatokra kifejtett negatív hatásán keresztül.


Az Okostányér ajánlása szerint napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége egy egészséges felnőttnek mérsékelt fizikai aktivitás végzése mellett, közepes hőmérsékletű helyiségben tartózkodva, ami 8 pohár (2,5-3 deciliteres) folyadéknak felel meg. Ez módosul speciális esetekben, például betegség (láz), erőteljes fizikai munka, testedzés és magas külső hőmérséklet hatására kialakuló fokozott izzadás esetén.

A folyadék pótlására a mindennapokban a legmegfelelőbb a víz, jó választások lehetnek még a natúr teák, szénsavmentes ásványvizek (tekintettel az ásványi anyag tartalmukra). Óvakodj a cukrozott üdítőktől, ugyanis, ha a napi javasolt folyadékmennyiséget ebből pótolnád, az akár 400-500 kalória plusz energiát is jelenthet. Energiamentes üdítők, hozzáadott cukortól mentes gyümölcslevek alkalmanként 1-2 deciliter mennyiségben beilleszthetőek az étrendbe.

Kérdés lehet még, hogy a kávét beleszámíthatjuk e a folyadékbevitelbe. A koffeintartalma milligrammonként kicsit több mint 1 ml folyadékot köt meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hosszú kávé vagy tejeskávé köt le körülbelül annyi folyadékot, mint amennyivel több van bennük egy presszókávéhoz képest. Így ne számolj folyadéktartalmukkal, sőt, adjon okot egy újabb pohár víz legurítására.

De mi tévő legyen az, akinek hadi lábon áll a 2-2,5 liter folyadék elfogyasztásával? Íme néhány tipp, amik segítenek ebben.

folyadek.jpg

  1. Mérd le!, kövesd nyomon!
    Legyen a mércéd a poharad, egy kancsó vagy egy vizes palack. Lényeg, hogy olyat válassz, aminek segítségével nyomon tudod követni, mennyi folyadékot ittál már meg a nap folyamán. Ha pedig beépül a napi rutinodba, már mérőeszközre sem lesz szükséged.
  2. Vesd be a magas nedvességtartalmú ételeket, élelmiszereket!
    A klasszikus italokon kívül vannak olyan élelmiszerek és ételek, amik eredendően magas folyadéktartalmúak, így segítenek a megfelelő  hidratáltság elérésében. Ilyenek a lédús zöldségek, gyümölcsök, tej-és tejtermékek, ételek közül pedig a levesek. 
  3. Tedd izgalmassá!
    Hogy könnyebben meg tudd inni a megfelelő mennyiséget vízből, ízesítheted citrusfélék frissen facsart levével (citrom, narancs, lime), friss gyümölcsökkel (eper, narancs, málna), friss zöldfűszerekkel (menta, citromfű, bazsalikom). Ha pedig igazi frissítőre vágysz a hagyományos jégkockákat cseréld le fagyasztott gyümölcsökre. 

  4. Tedd vonzóbbá!
    Szerezz be egy csinos poharat vagy kulacsot! Hidd el, szívesebben fogsz érte nyúlni pár kortyért.
  5. Tartsd észben!
    Mindig legyen szem előtt a folyadékforrás! Ha étkezések mellé és köztük legalább egyszer nem felejtesz el meginni egy pohárral, már nyert ügyed van. Kezdetben állíts 1,5-2 óránként időzítőt a telefonodra, hogy emlékeztessen. Sőt már szuper telefonos alkalmazások is léteznek, amik automatikusan jelzik ezt számodra és segítenek nyomon követni a napi folyadékbeviteledet.

Egészségedre! :)

Források:

http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2015_03_hidratacio_150309.pdf

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19921/tippek-a-napi-folyadekmennyiseg-fedezesehez

 

komment
süti beállítások módosítása