Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Tésztafogyasztás okosan, akár fogyni vágyóknak is

2018. szeptember 16. 22:44 - Szennai Dóra

A tésztaételekkel kapcsolatban elég sok sztereotípia kering, köztük a legelterjedtebb, hogy az egyik leghizlalóbb ételcsoport. Való igaz, akár fő jellemzőjük is lehet, hiszen adagtól függően bőséges energiához juthatunk magas összetett szénhidrát tartalmukból. Azonban ha néhány dologra odafigyelsz elkészítésükkor, lehetnek alakbarát, tápláló ételek is.

Az egyik fő kérdés, hogy milyen típusú tésztát válassz.
Kaphatóak teljes kiőrlésű búzalisztből készült változatok, melyek magas élelmi rost tartalmukért nem csak a bélrendszered lesz hálás, hanem  teltség érzetedet is hosszabb ideig fenntartják, valamint hatékonyan csökkenteted az elfogyasztott tésztaköret mennyiségét is.
A másik legelterjedtebb alternatívája a búzalisztből készült tojásos száraztésztáknak a durumtészta. A hiedelmekkel ellentétben a durumtészta nem tartalmaz kevesebb szénhidrátot a hagyományos búzából készült tojásos száraztésztáknak, sőt a rosttartalma sem magasabb. Az előnyben részesítés oka, hogy a durumbúzában található keményítő nem olyan elágazó szerkezetű, mint a hagyományos búza keményítője. Így hosszabb időre van szüksége a szervezetünknek, hogy azt lebontsa, hiszen nem tud olyan sok ponton hozzákezdeni az emésztéséhez. A lassabb felszívódás miatt tehát később jelentkezik az éhségérzeted is. Kapható belőle tricolor változat is, ahol a halványzöld színt általában spenót, a halvány narancs színt pedig sárgarépa hozzáadásával érik el. 

A másik trükk lehet a „Zöldségcsempészet” a konyhában, avagy hogyan dobhatod fel kedvenc (tészta) ételeidet vagy a család kedvenceit zöldségekkel szinte észrevétlenül?

  1. Vedd egy kedvelt ételedet vagy a család kedvencét. Lehet éppen ez a bolognai, ami ehhez a trükkhöz remek alany, hiszen általában közkedvelt, és "szaftjában" szuperül el lehet "rejteni" pár finomságot
  2. Válassz egy semleges ízű zöldséget (pl. brokkoli, cukkini) vagy egy általad vagy családod által kedveltet (pl. sárgarépa, karfiol). Annyit nyugodtan használj ebből, amennyi a hús mennyisége (így pl fél kiló darált húshoz fél kiló brokkolit)
  3. Ha a feltűnésmentesség a cél, akkor darabold minél kisebbekre, hogy jól el tudjon vegyülni

Amit pedig mindezzel nyertél...
✔Növelted a saját vagy családod zöldségfogyasztását és annak változatosságát
✔Növelted az esélyét, hogy megszeress vagy a családod megszeressen  minél több zöldségfélét
✔Növelted az ételed rosttartalmát, így egy laktatóbb, kevesebb tésztaköretet igénylő ételt kaptál, ami segíthet az egészséges táplálkozás részeként, a rendszeres testmozgás mellett pár feles kilótól megszabadulni.

No, meg persze az alapanyagok zsírtartalmával is nagyban befolyásolhatod az elkészült tésztaétel kalória tartalmát. Válassz az alacsony zsírtartalmú baromfi húsok vagy a kevés zsírszövettel átszőtt sertés (comb, karaj) és marha (lapocka) húsrészek közül.


Íme egy gyakorlati példa:

Brokkolis-sárgarépás pulyka bolognai 

bolognai.jpg

Hozzávalók (4-5 adag)

  • fél kg darált pulyahús
  • 300 g brokkoli 
  • 200 g sárgarépa
  • 300 g sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma
  • bazsalikom, kakukkfű, oregánó, majoranna, só, bors

Elkészítés

Dinszteld meg a hagymát, fehérítsd fel rajta a húst, majd hagyd puhulni kb 15 percig. Fűszerezés után add hozzá a zöldségeket, és kb 20-25 perc alatt a vizet folyamatosan pótolva párolt a zöldségeket enyhén roppanósra és pulykahúst pedig teljesen puhára. Végül add hozzá a sűrített paradicsomot, és összeforralás után el is készült a házi egészséges bolognai ragud.

Tálalási javaslat

Tálald fél adag durum tésztával (szárazon: 50 g, főve 3-ára húzzadva: 150 g, ami egy egészséges, 18 évnél idősebb, normál testtömegű, hétköznapi aktivitású felnőtt számára elegendő 1 adagos köret (300 g) felének felel meg). További zöldsalátával még színesebb és ízletesebb az étel.

Jó étvágyat! :)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása