Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Süss krémes és tápláló brownie-t cukkiniből!

2018. szeptember 30. 10:52 - Szennai Dóra

A brownie receptjét már 1897-ben lejegyezték az Amerikai Egyesült Államokban, és azóta is az egyik legkönnyebben elkészíthető, de annál nagyobb gasztronómiai élményt nyújtó sütemény. Jellegzetessége, hogy külső szilárdabb, de puha rétege egy krémes és nagyon csokis belsőt rejt. Azt tartják, hogy ezt a nagyon különleges állagot úgy érte el először egy szórakozott szakács, hogy kifelejtette a sütőport a csokitortából, így az összeesett, mások szerint pedig kevés volt a lisztje, így azt kakaóporral és csokoládéval pótolta.

Történt is bárhogy, a készítésének kulcsa,, hogy nem szabad túlsütni. Eredeti receptje lisztet, tojást, kakaóport, olvasztott vajat és csokit tartalmaz, kalóriában, luxuskalóriában nem szegény módon. Azonban egy valószínűleg brownie kedvelő, de egészségtudatos cukrászt, szakács vagy háziasszony, sütni szerető rájött, hogy a krémes állag hasonlóan elérhető, ha könnyen megpuhuló, semleges ízű cukkinit kever a tésztába.


Én már teszteltem egy kis módosítással: Élelmi rostban és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag teljes kiőrlésű búzalisztből készült az tészta és energiát, szénhidrátot nem szolgáltató, természetes eredetű cukoralternatívával, eritrittel édesítettem. Egészségtudatosak, fogyni vágyók, inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel küzdők isl fogyaszthatják az energia- és tápanyagtartalma alapján étrendjükbe illeszthető mennyiségben.

Az egészségtudatos desszertfogyasztásról itt olvasgatsz.

A teljes kiőrlésű lisztek jótékony hatásairól pedig itt.

Íme a recept:

Cukkini-brownie

brownie.jpg

Hozzávalók (10 szelethez)

  • 400 g zsenge (2 db kisebb méretű) cukkini
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 db tojás
  • 100 g margarin
  • 150 g eritrit
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1-2 dl víz

A cukkinit reszeld le egy kisebb lyukú reszelőn, majd csavard ki a nedvességtartalmát. Egy villa segítségével keverd hozzá a tojásokat, az olvasztott margarin és a leheletnyi sót.. Egy másik tálban elegyítsd a lisztet, az eritritet, a kakaóport és a sütőport, majd 2-3 részletben add hozzá a folyékony hozzávalókhoz. Egy spatula segítségével keverd simára, majd adj hozzá annyi vizet, hogy enyhén folyós állagot kapj. Egy 20x20 cm nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon süsd kb 20-25 percig. Akkor tökéletes a brownie állaga, ha a teteje már szilárd, de a tűpróbánál enyhén a felülethez tapad a tészta belseje. 

Jó étvágyat!

Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben (10 szeletre vágás esetén)
Energia: 165 kcal
Szénhidrát: 12 g
Fehérje: 4 g
Zsír: 10 g 

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Brownie_(s%C3%BCtem%C3%A9ny)

http://www.mindmegette.hu/ez-itt-kerem-amerika-a-brownie-46065/

http://dolcevitablog.hu/2017/02/cukkinis-brownie/

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása