Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Gazdagságot hoz a lencse?

2018. december 30. 23:18 - Szennai Dóra

Újév első napján lencsét enni a leghatékonyabb, ha gazdagságra vágyunk- tartja a népi mendemonda. Ugyanis a lencse a gazdagság szimbóluma a népi hagyomány szerint, minél több apró lencseszemet eszünk meg, azzal aranyosan gyarapszik majd vagyonunk a következő évben.

Hogy ez a babona kinek mennyire igazolódott az elfogyasztott lencseszemek számának függvényében, egy érdekes vizsgálat tárgya lehetne, viszont én most a gazdagsággal egy másfajta kapcsolatát szeretném taglalni. Ugyanis nem csak a pénztárcádnak hozhat gazdagságot, hanem a szervezetednek is.

A lencse egy igen gazdag alapanyag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt.

  1. Bővelkedik élelmi rostban, méghozzá a vízben oldódó fajtában, ami képes megkötni és kiüríteni a felesleg koleszterin egy részét a vérből.
  2. Gazdag növényi fehérjékben, 1 bögre lencse (100 g) közel annyi fehérjét tartalmaz, mint 100 g színhús. Való igaz, hogy a növényi eredetű fehérjék nem teljes értékűek a szervezeted számára (bővebben a fehérjeforrásokról itt olvashatsz). Viszont kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás szerves részét képezik az állati eredetű fehérjék mellett, hiszen egyéb fontos tápanyagokban, ásványi anyagokban is gazdagok, zsírokat viszont nem tartalmaznak (az olajos magok kivételével).
  3. Gazdag folsavban, ami a vérképzésben tölt be fontos szerepet, valamint egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti, várandósságban pedig a magzat megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen.
  4. Gazdag vasban, viszont a növényi eredetű, úgynevezett nem hem-vas rosszul hasznosul a szervezetben. Javíthatod a felszívódását ha magas hem-vas, azaz jól hasznosuló forrásokkal (húsok, különösen a marha) és C-vitamin tartalmú alapanyagokkal (friss zöldségek többsége) fogyasztod.
  5. Lassan felszívódó szénhidrátforrás, ugyanis magas élelmi rost tartalmának köszönhetően nehezebben emészthető, így lassan emeli csak meg a vércukor szintedet, nem vált ki nagyfokú inzulinválaszt sem. Ezért varázsol bármilyen salátát olyan laktatóvá, és nem éhezel meg olyan hamar egy lencsefőzelék után.

Ha meggyőztelek, hogy idén lencsét válassz az év első napján, no nem csak a gazdagság reményében, íme, ahogy egy tipp az elkészítéséhez.

Újévi lencsefőzelék egyszerűen

lencsefozelek.jpg

Hozzávalók (5 adaghoz)

  • 300 g lencse
  • 1,5 dl 12%-os tejföl
  • 3 csapott evőkanál zabliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál mustár
  • 4-5 db babérlevél
  • só, bor
  • 2-3 teáskanál frissen facsart citromlé

Elkészítés

Legjobb, ha 1 éjszakán át áztatod hideg vízben, vagy 30-60 percig forró vízben, így könnyebben megpuhul a főzés során. Az áztatás után mosd át alaposan, ugyanis így csökkentheted a kioldódott, puffadás okozó anyag tartalmát. Tedd fel főni a babérlevél és a hagymák társaságában annyi vízben, hogy éppen ellepje, sózd és borsozd. Főzd kb 30 percig fedő nélkül, ezzel tovább csökken a gázképző hatása. Készíts csomómentes habarást a lisztből és a tejfölből, majd a főzőlével való hőkiegyenlítés után add a lencséhez. Ízesítsd mustárral, citromlével ízlés szerint, forrald össze, és tálald!

Tálalási javaslat

Mivel alapvetően szénhidrátban és energiában gazdagabb zöldséggel dolgoztál, válassz mellé sovány sült, grillezett húst vagy főtt vagy tükörtojást, esetleg magas hústartalmú (min. 80%) sült vagy főtt virslit.

Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Jó étvágyat!

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (feltét nélkül)
Energia: 264 kcal

Szénhidrát: 36 g
Fehérje: 17 g
Zsír: 5 g

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása