A lecsó igen előkelő helyet kaphat egy egészséges táplálkozást vagy akkor fogyókúrát megcélzó étrendben, hiszen tulajdonképpen egy magyaros alapon készített zöldségragu. Hagyományos elkészítési séma szerint körülbelül 1 rész vöröshagymát, 2 rész paradicsomot és 4 rész lecsópaprikát tartalmaz. A variációk tárházára pedig nagyon igaz lehet, hogy ahány ház, annyi szokás, hiszen ismeretesek tojásos, kolbászos, krumplis, rizses, tarhonyás változatok. És ezen a ponton tudod ezt a tradicionális, roppant könnyen elkészíthető ételt valóban egészségedet támogató étekké tenni.
- Használj kevés zsiradékot az élkészítéséhez! Adagonként bőven elegendő 1 teáskanálnyi belőle, hogy a zöldségek megpiruljanak.
- Legyen benne fehérje! Nem véletlen, hogy a tojásos, kolbászos változatok is megszülettek. Készítsd el a lecsódat magas hústartalmú virslivel vagy klasszikus módon tojással. Ha kolbásszal készíted, ott is figyelj a minőségre, illetve ha előzetesen kisütöd a zsírjának egy részét, spórolhatsz a zsírbeviteleddel.
- A szénhidrátról se feledkezz meg! A tarhonyás, rizses változatok sem véletlen jöttek létre. Hogyan igazán tápláló étel legyen, nem hiányozhat belőle bizony a minőségi szénhidrát sem! Egy egészségtudatosan készített lecsóba kerülhet barna rizs, köles, bulgur, quinoa, hajdina. Fogyasztatod ezeket a gabomaféléket klasszikusan köretként a zöldségragu mellé, de össze is főzheted vele egytálételként. Ha nem gabonafélékkel tálalod, mert a tunkolás miatt szereted a lecsót, persze a kenyér is jó szénhidrátforrás, válassz a magas élelmi rost tartalmúak közül (teljes kiőrlésű változatok).
- Dobd fel! Léptesd ki a lecsót a komfortzónájából, és kombináld a paprikát és paradicsomot más zöldségekkel: gombával, zöldbabbal, cukkinivel.
Egy igazán friss lecsó elkészítéséhez én előszeretettel választom a cukkinit. Hogy miért? A cukkini rendkívül alacsony energiatartalma (nagyjából 16 kcal/100 g) és könnyű emészthetősége miatt a legtöbb étrendbe (fogyókúra, gyomor-, bél bántalmak, stb.) beilleszthető. Emellett nagyon magas a víztartalma, semleges az íze, így felhasználási lehetőségének tárháza szinte határtalan: a fiatal, zsenge darabokat nyersen snack-ként fogyaszthatod, vagy felhasználhatod szendvicsek készítéséhez (mint az uborkát), salátákba teheted, párolhatod, mint zöldségköret, de töltött, grillezett formában vagy krémlevesként is mennyei. Sőt, savanyúság is, (hasonlóan a kovászos uborkához) készülhet belőle.
Íme a recept:
Cukkinis lecsó
Hozzávalók (1 adaghoz)
- kb. fél vöröshagyma
- 200 g paprika
- 100 g paradicsom
- 100 g cukkíni
- 1-2 db (kb. 100 g) magas hústartalmú virsli
- só, fűszerpaprika, kevés olaj
- 1 szelet (50 g) rozskenyér
A cukkinit csak simán add a paprikával és paradicsommal a megdinsztelt hagymához, majd fűszerezve párold készre őket.
Jó étvágyat!
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (50 g rozskenyérrel fogyasztva)
Energia: 450 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 20 g
Szénhidrát: 40 g