Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Túl a parajfőzeléken: készíts ínycsiklandó palacsintát Popey kedvencéből

2018. augusztus 25. 20:59 - Szennai Dóra

A parajt, vagy másik ismert nevén a spenótot talán sokan Popey kapcsán ismerjük: a zöld valami, amitől erősek leszünk, és amit általában nem szeretnek a gyerekek, és sok felnőtt sem. Pedig nem  érdemes vele rosszban lenni, hiszen nevezetes magas K-vitamin tartalmáról, ami fontos szerepet tölt be a véralvadási folyamatban, A-vitamin tartalma miatt pedig a látás- és a bőr egészségét is segít megőrizni. Jó folát forrásnak tekinthető, így hatékonyan alkalmazható a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint várandósság idején a magzat megfelelő fejlődésének támogatására. Ráadásul vastartalma is jelentős, viszont a növényekre jellemzően, nem jól hasznosuló formában található meg benne.

Minden a felhasználáson múlik. A nem túl népszerű zöldségeket használd fel közkedvelt ételek alapanyagaként, így könnyebb megszeretni, megszerettetni ezeket! Így például a leginkább főzelékként elkészített spenót ízletes palacsinta alapanyaga is lehet. 

Parajos palacsinta

parajospalacsinta.jpg

Hozzávalók (10 darabhoz)

  • fél kg mirelit paraj
  • 2 db tojás
  • 15 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 3-4 dl 1,5 %-os tej
  • 1 evőkanál étolaj+ a sütéshez

Elkészítés

A parajt olvaszd ki, ízesítsd sóval és fokhagymával, lecsepegtetni nem szükséges. A tojásokkal keverd habosra, majd a tejet és a lisztet fokozatosan adagold hozzá. A hagyományos palacsinta tésztájától sűrűbb állagú masszát kell kapnod. Szükség esetén hígítsd további folyadék hozzáadásával. Egy tapadásmentes teflonserpenyő felületét kend meg vékonyan olajjal, majd süss tetszőleges nagyságú palacsintákat. 

Tálalási tipp

Kend meg a kisütött palacsintákat zöld fűszerekkel ízesített natúr joghurttal vagy kefirrel. Szórd meg apróra vágott csirkemellel vagy pirított sonkával. Az igazi ínyencek reszelt sajttal is megbolondíthatják. Tökéletes egészséges vendégváró vagy vacsora lehet az kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Jó étvágyat!

Energia- és tápanyagtartalom 1 darabban feltét nélkül (10 db készítése esetén)
Energia: 150 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 5 g
Szénhidrát: 20 g

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása