Súlyszabadító Tippek

Nincs tiltott élelmiszer, csak mértékletes fogyasztás

Tedd vonzóbbá a főzelékeket sajttal! (Sajtos brokkolifőzelék recept)

2019. február 10. 17:57 - Szennai Dóra

Mi szakemberek nem győzzük elégszer hangsúlyozni a zöldségfogyasztás fontosságát, ami fogyási szándék esetén is kiemelt fontosságú. Egy korábbi bejegyzésben olvashatsz erről bővebben itt.

De legalább ilyen fontos, hogy minél több fajta, minél változatosabb módon elkészítve jelenjen meg az étrendedben. Nem kell leragadni az ízesítetlen salátáknál, korábban adtam már tippeket mind a saláták változatos elkészítésével, mind a változatos zöldségköretekkel kapcsolatban. 

Egyik módja, hogy főzeléket készítesz belőlük. Egy teljesen új ízvilág és számtalan lehetőség nyílik meg általuk a zöldségfogyasztásban, erről egy korábbi bejegyzésben bővebben olvashatsz. 

A főzelékeket sokan szeretik, azonban többeknek nem a kedvence. Ha te sem vagy a főzelék kedvelők táborának tagja, és szeretnél azzá lenni, vagy épp ellenkezőleg, benne vagy a "fan klubban", és nyitott vagy valami egészen új ízvilágra, próbáld ki a következő elkészítési módot. 

Sajtos brokkolifőzelék

sajtosbrokkolifozi.jpg

Hozzávalók (1 adaghoz)

  • 200 g brokkoli
  • 1,5 dl 1,5%-os tej
  • 30 g light trappista sajt
  • 1 teáskanálnyi vaj
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1/4-d vöröshagyma
  • ízesítéshez: só, bors, őrölt szerecsendió, petrezselyemzöld

Elkészítés

A brokkolit szedd apró rózsákra, majd tedd fel főni kevés sós vízben a hagymával, annyiban, hogy éppen ellepje. Amíg fő, készítsd el a sajtmártást, amivel sűríteni fogjuk a főzeléket: Egy lábosban hevítsd a vajat habzásig, majd tűzről lehúzva keverd hozzá a lisztet. A tejet apránként add hozzá, keverd csomómentesre, majd ízesítsd kevés sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Főzd sűrűre, végül keverd bele a reszelt sajtot. Ha a brokkoli puha, add hozzá a sajtmártást, forrald össze, és keverd hozzá a friss petrezselyemzöldet.

Tálalási javaslat

Egyben sült vagdalttal vagy sütőben sült vagdaltpogácsával a legfinomabb, és kellően laktató is. Elkészíthető karfiollal, répával, de a hagyományos finomfőzeléket is feldobhatod ilyen módon.

Fogyni vágyók, inzulinrezisztenciások vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják a napi energia- és tápanyag szükségletünkhöz igazodó  mennyiségben.

Jó étvágyat!

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban feltét nélkül
Energia: 249 kcal
Szénhidrát: 19 g
Fehérje: 22 g
Zsír: 10 g

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása